Οι συγκυρίες είναι ιδανικές για το γερμανικό ποδόσφαιρο ώστε να θέσει τις βάσεις της παγκοσμιοποίησής του με την εμπορική του επέκταση στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο αγορές στις οποίες κυριαρχούν οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ.

Στον τομέα της πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο εξωτερικό, η Μπουντεσλίγκα έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τους Αγγλους, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι το 2005 οι Γερμανοί δεν πωλούσαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα διεθνώς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής λίγκας Κρίστιαν Ζάιφερτ εξηγεί: «Η Μπάγερν κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2001 και έπαιξε στον τελικό το 1999. Η Λεβερκούζεν έπαιξε επίσης στον τελικό το 2002. Η Εθνική Γερμανίας κατέκτησε το Euro 1996 και έπαιξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2002. Αμφιβάλλω αν το αγγλικό ποδόσφαιρο ήταν καλύτερο από το γερμανικό, αλλά ούτε καν είχαμε προσπαθήσει να πουλήσουμε το προϊόν μας σε όλο τον κόσμο. Ηταν έλλειψη προσοχής στο μάνατζμεντ».

Η δημοτικότητα της Μπάγερν, που εκτοξεύθηκε μετά τη συνεργασία με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την κατάκτηση των ξένων αγορών όπως έχουν ήδη πετύχει οι αγγλικοί σύλλογοι.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε τις μεγάλες αγγλικές ομάδες. Η Μπάγερν σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στη Νέα Υόρκη τις επόμενες εβδομάδες και θα ακολουθήσει η Κίνα», λέει ο Ρουμενίγκε.

Ο Γκουαρντιόλα βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού λόγω της απήχησης που έχει στο εξωτερικό από τη σύνδεσή του με την Μπαρτσελόνα και τα κατορθώματα των Μπλαουγκράνα.

Ο Ρουμενίγκε δηλώνει θαυμαστής του Γκουαρντιόλα και επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι ο άνθρωπος που θα ανεβάσει σε άλλο επίπεδο την Μπάγερν.

Καθώς τον παρακολουθεί όταν δουλεύει με τους παίκτες, ο Κάλε μιλά με μεγάλο θαυμασμό για τις ικανότητες του Καταλανού: «Αυτός ο προπονητής μοιάζει με… άγιο. Είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα σκέφτεται μόνο το ποδόσφαιρο και είναι τόσο δημιουργικός. Δεν έχω γνωρίσει ποτέ κάποιον σαν αυτόν. Αυτός ήταν ο λόγος που συνεργαστήκαμε μαζί του και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Είναι καλός άνθρωπος, πολύ έξυπνος, καθόλου αλαζόνας –και βελτίωσε ακόμα περισσότερο την εικόνα μας. Στα πλάνα μας για την επέκταση διεθνώς, ο Πεπ παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι πιθανόν ο πιο δημοφιλής, ο πιο σημαντικός προπονητής στον κόσμο και η ομάδα μας κερδίζει από τη δημοτικότητά του».

Ο Γκουαρντιόλα δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις σε εφημερίδες. Μιλά μόνο στις συνεντεύξεις Τύπου. Σε μία από αυτές εξήγησε την προσπάθειά του να αλλάξει μεθοδολογία.

«Οι ομάδες εδώ παίζουν εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι η Μπαρτσελόνα. Σε δύο ή τρία δευτερόλεπτα, τέσσερις ή πέντε παίκτες βγαίνουν στην αντεπίθεση και βρίσκονται στην περιοχή μας. Προσπαθώ να αλλάξω τη μεθοδολογία μου και επίσης οι παίκτες να με αντιλαμβάνονται και να παίζουν όσο καλύτερα γίνεται. Η Μπάγερν είναι ένας τεράστιος σύλλογος και του αξίζει να παίζει όπως έκανε πάντα στην ιστορία του».

Σκοτεινές γωνιές…

Οι περιπέτειες του Ούλι Χένες και του Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε με

τη Δικαιοσύνη αποτελούν το μελανό σημείο της Μπάγερν το 2013.

Η αποκάλυψη πως ο Χένες διατηρούσε μυστικούς λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελβετίας θα τον οδηγήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Μάρτιο με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Παράλληλα ο Ρουμενίγκε καταδικάστηκε σε 140 ημέρες φυλάκισης εξαγοράσιμες προς 1.785 ευρώ την ημέρα γιατί «ξέχασε» να δηλώσει στο τελωνείο δύο πανάκριβα ρολόγια.