Το κλίμα ήταν βαρύ εκείνο το βράδυ του περασμένου Ιουνίου στον Δήμο Χαϊδαρίου. Ο Κώστας Ασπρογέρακας, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, υπέβαλε την παραίτησή του από το δημοτικό συμβούλιο. Το ίδιο έπραξε και ο Κώστας Φουντούλης, επίσης δημοτικός σύμβουλος.

Και οι δυο παραιτήθηκαν για λόγους ευθιξίας. Είχε προηγηθεί η στεγνή «καρατόμησή τους» από τη νεοσυσταθείσα δημοτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Χαϊδάρι. Προς τι το συντροφικό αιματοκύλισμα; Οπως λένε οι κακές γλώσσες του ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου, όλο αυτό το σκηνικό έγινε προκειμένου να βγει πρώτος ο εκλεκτός του 7ου της Κουμουνδούρου –όπου και τα γραφεία του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσα, του οποίου το Χαϊδάρι είναι η τοπική του οργάνωση –Θόδωρος Σπηλιόπουλος!

Ο ίδιος ο κ. Ασπρογέρακας στη δήλωσή του έκανε λόγο για ίντριγκες, προβοκάτσιες, «στοιχήματα» με γνωστό το αποτέλεσμα πριν την κλήρωση και φοβισμένους «δούρειους ίππους» οι οποίοι χρησιμοποιούν «πολιτικά ανήθικα και ασήμαντα μέσα» και προειδοποίησε για αυτόνομη κάθοδο.

Η παραπάνω είναι μια μόνο από τις πράξεις του δράματος που συμβαίνουν στο παρασκήνιο εδώ και αρκετούς μήνες, σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη υποψηφίου ιδιαίτερα σε μικρότερους δήμους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα όπως η Καισαριανή και ο Δήμος Γαλατσίου, οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες σε τοπικό επίπεδο που στήνονται και εσωκομματικές κάλπες. Ηδη αυτό έγινε στην Καισαριανή, παραδοσιακό αριστερό θύλακα της πρωτεύουσας, όπου νικητής εξήλθε υποψήφιος από την πλειοψηφία, ενώ δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί και στο Γαλάτσι, μεταξύ τριών υποψηφίων –ο ένας είναι δημοσιογράφος της «Αυγής», ο άλλος προέρχεται από την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι και η τρίτη από τη μειοψηφία.

Σε μεγάλους δήμους, όπως το Περιστέρι και η Καλλιθέα, οι τοπικές δημοτικές κινήσεις έχουν ζητήσει «δυνατά ονόματα από το κέντρο» προκειμένου να εγγράψουν καλό αποτέλεσμα το βράδυ του πρώτου γύρου.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ακουστεί το όνομα του Ανδρέα Καρίτζη, στενού συνεργάτη του προέδρου και υπεύθυνου Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ για το Περιστέρι, ο οποίος όμως έχει διατυπώσει επιφυλάξεις.

Πρόβλημα υπάρχει και με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αφού η περίπτωση Μπουτάρη θεωρείται «δύσκολο» να χτυπηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει πρόταση στον εργατολόγο και καθηγητή Αρι Καζάκο, ο οποίος είναι ανένταχτος και ο ίδιος απάντησε αρνητικά. Στο τραπέζι είναι πάντα το όνομα του βουλευτή Τάσου Κουράκη, αλλά η αναζήτηση συνεχίζεται. Στον Πειραιά πιθανότητες έχει ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας ο οποίος δεν έχει απαντήσει ακόμα, ενώ ακούγεται και το όνομα του συνδικαλιστή Γιώργου Γαβρίλη.

Η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων σε δήμους της περιφέρειας αλλά και στην Αττική προχωράει μάλλον αργά και όπως φαίνεται δεν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του Γενάρη. Μάλιστα σε μεγάλους δήμους όπως του Ηρακλείου και των Χανίων δεν έχουν καν συγκροτηθεί δημοτικές κινήσεις.