Πονοκέφαλος τοπικής και υπερτοπικής έντασης αποδεικνύονται για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις οποίες η Κουμουνδούρου προσδοκά να δώσει χαρακτήρα ανοικτής προεκλογικής σύγκρουσης. Πρωτοκλασάτοι βουλευτές δεν φαίνονται και τόσο πρόθυμοι να δώσουν τη μάχη για τις Περιφέρειες, στελέχη σε μικρούς δήμους «σφάζονται» μεταξύ τους, παλαιοί που μένουν εκτός κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το αν θα κατέβουν ως ανεξάρτητοι, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες έγιναν μικρά τοπικά πραξικοπήματα προκειμένου να πάρουν χρίσμα εκλεκτοί.

Την ίδια ώρα, έκδηλη είναι η αγωνία της ηγεσίας η οποία αναζητεί αυτό που αναζητούν όλα τα κόμμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές: νέα πρόσωπα, όχι κατ’ ανάγκη με κομματική αναφορά, άφθαρτους, με κοινωνικό «πέρασμα», δράση στην τοπική κοινωνία και σε κάθε περίπτωση μακριά από το περίφημο μοντέλο του «βλαχοδημάρχου» της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, όπως το όρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διεργασίες είναι πολλές και η κινητικότητα μεγάλη στο παρασκήνιο. Πάντα όμως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέρος του σχεδίου που εκπονεί η αξιωματική αντιπολίτευση είναι και ο μιντιακός αιφνιδιασμός. Για παράδειγμα, κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό η υποψηφιότητα στον Δήμο Αθηναίων στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει τη μάχη με καταξιωμένο πρόσωπο υπερτοπικής ακτινοβολίας. Στο πλαίσιο αυτό έπεσε στο τραπέζι η υποψηφιότητα του Δημήτρη Παπαδημούλη, ενώ πρόσφατα είχε γίνει σχετική πρόταση και στην βουλευτή της Α’ Αθηνών Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία αρνήθηκε ευγενικά.

Ο ίδιος ο κ. Παπαδημούλης πάντως έχει στείλει μυνήματα στην Κουμουνδούρου πως δεν θα επιθυμούσε να αλλάξει περιφέρεια –εκλέγεται στην Β’ Αθηνών –ενώ μέχρι στιγμής δεν του έχει γίνει πρόταση από το κόμμα. Εάν τελικά η πλάστιγγα γείρει υπέρ της στρατηγικής για πρόσωπο μακριά από την πολιτική σκηνή, το οποίο όμως έχει πολιτική ταυτότητα, πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος διατηρεί προσωπική σχέση με τον κ. Τσίπρα.

Ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων όμως, ο πονοκέφαλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η επιλογή του κατάλληλου υποψηφίου αλλά και η αντίδραση –εάν υπάρξει –της νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης. Και αυτό γιατί, όπως παρατηρούν έμπειροι «διαδρομιστές», «η Ελένη Πορτάλιου είναι έξυπνος άνθρωπος και σίγουρα έχει καταλάβει πως δεν θα είναι ξανά επικεφαλής. Δεν θα πρέπει όμως κάποιος να της το πει;».

ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝ. Η μητέρα των μαχών όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι τόσο στον Δήμο Αθηναίων. Θα είναι στην Περιφέρεια Αττικής. Και το πρόσωπο που έχει κλειδώσει για εκεί, παρότι προέρχεται από τον χώρο του αθλητισμού, δεν θεωρείται και τόσο μιντιακό. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Σοφία Σακοράφα είπε τελικά το «ναι» για κάθοδο στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Η υποψηφιότητά της δίνει ελπίδες στην Κουμουνδούρου «ακόμη και για πρωτιά», καθώς η βουλευτής της Β’ Αθήνας συσπειρώνει δυνάμεις που προέρχονται από τον ευρύτερο αντιμνημονιακό χώρο. Και σε αντίθεση με την προηγούμενη υποψηφιότητα των Αλέξη Μητρόπουλου – Νότη Μαριά (είχε κατέβει ως αντιπεριφερειάρχης), η κυρία Σακοράφα φαίνεται πως χαίρει εκτιμήσεως σε όλο το φάσμα δυνάμεων στο πολύχρωμο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από την Περιφέρεια Αττικής, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι μπορεί να κερδηθεί η μάχη σε τέσσερις Περιφέρειες: στο Ιόνιο, στην Κρήτη, στο Βόρειο Αιγαίο και ίσως στη Δυτική Ελλάδα. Στην Κρήτη θεωρείται βέβαιο πως θα μπει στη μάχη ο Μιχ. Κριτσωτάκης καθώς τα αυξημένα καθήκοντα του Γιώργου Σταθάκη στο οικονομικό επιτελείο δεν του επιτρέπουν την εκ νέου κάθοδο. Στα Ιόνια φαβορί είναι ο αυτοδιοικητικός Θόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ συζητείται και ο βουλευτής Σταύρος Κοντωνής που ξεχώρισε με την παρουσία του στην Εξεταστική Επιτροπή της Siemens.

Στη Στερεά Ελλάδα, αντιστοίχως, ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου και στη Δυτική Ελλάδα ο συνάδελφός του Βασίλης Χατζηλάμπρου. Ο τελευταίος «παίζει» και ως υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων, θέση για την οποία έχει ακουστεί και το όνομα του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου που έλκει την καταγωγή του από τον Πύργο.

Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, με τον δήμαρχο Λήμνου Αντώνη Χατζηδιαμαντή.

ΝΕΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ. Σε άλλες Περιφέρειες το ενδιαφέρον εστιάζεται και σε νέες εισόδους, όπως στη Θεσσαλία, όπου έγινε και σχετική σφυγμομέτρηση. Σε αυτήν οι πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του γαλάζιου περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, της βουλευτού Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, του υπεύθυνου Αυτοδιοίκησης και ειδικού αναλυτή δημοσκοπήσεων του κόμματος Κώστα Πουλάκη και του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠαΣοΚ Εκτορα Νασιώκα. Συνεργάτες του τελευταίου διαβεβαίωναν, πάντως, ότι δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη δικής του υποψηφιότητας. Αντιθέτως, στήριξη από την Κουμουνδούρου για την Περιφέρεια Ηπείρου έχει εκδηλωθεί για τον άλλο πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ Χρήστο Κατσούρα. Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ορισμένοι κύκλοι της Κουμουνδούρου έχουν ρίξει στο τραπέζι και το όνομα του πρώην βουλευτή της ΝΔ και των ΑΝΕΛ Χρήστου Ζώη. Κατά τ’ άλλα, πιθανότερη υποψήφια είναι η κ. Διώτη, η οποία επιθυμεί διακαώς, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν δύο υποψηφιότητες: του συνταγματολόγου Κώστα Χρυσόγονου και του ανεξάρτητου βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος έδωσε τη μάχη εναντίον του «παντοκράτορα» Παναγιώτη Ψωμιάδη στις τελευταίες εκλογές. Η υποψηφιότητά του φαίνεται ότι σηματοδοτεί και το άνοιγμα που επιθυμεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερους χώρους, όμως παρασκηνιακά υπάρχει ήδη μουρμούρα για πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του ΠαΣοΚ.

Στη Δυτική Μακεδονία ακούγεται η βουλευτής Ευγενία Ουζουνίδου, ενώ στην Ηπειρο ακούγεται η Ολγα Γεροβασίλη που όμως εμπίπτει στο κίνημα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ που… δεν θέλουν να μπλέξουν με άλλες εκλογές.