Εκανε πολλά κράτη να ονειρευτούν και τους Δυτικούς να ανησυχούν λιγότερο. Δεν ήταν ούτε το δικτατορικό και αντιδυτικό ιρανικό μοντέλο ούτε το δικτατορικό και θρησκευτικό σαουδαραβικό. Το «τουρκικό μοντέλο» ήταν προϊόν της συμμαχίας της δημοκρατίας και του καπιταλισμού υπό την καθοδήγηση ενός ισλαμοσυντηρητικού κόμματος που έχει αυτοπεποίθηση και καλή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ΑΚΡ ήταν το πρόσωπο του εκσυγχρονισμού στον αραβομουσουλμανικό κόσμο. Πάντρευε το mall και το τέμενος με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, ο οποίος εξασφάλιζε τη συνέχεια της οικονομικής και διπλωματικής ανάπτυξης της Τουρκίας - μιας χώρας με 75 εκατ. κατοίκους, που είναι η 17η πιο πλούσια στον κόσμο, ανήκει στο ΝΑΤΟ και είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το τουρκικό μοντέλο, όμως, δέχθηκε ένα πρώτο ισχυρό πλήγμα τον περασμένο καλοκαίρι. Και εδώ και μερικές ημέρες κλονίζεται.
Το καλοκαίρι ήταν η εξέγερση ενός τμήματος της μεσαίας τάξης εναντίον των αυταρχικών τάσεων του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Από τις 17 Δεκεμβρίου είναι ένα σκάνδαλο στην καρδιά του κράτους που αγγίζει το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Τρεις υπουργοί - Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος - υποχρεώθηκαν σε παραίτηση μετά τη σύλληψη των γιων τους. Η Δικαιοσύνη υποψιάζεται ότι αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ο Ερντογάν δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί από πρώην συνεργάτες του, ενώ απάντησε με έναν ευρύ ανασχηματισμό. Η υπόθεση αυτή όμως καθρεφτίζει έναν βαθύ διχασμό στους κόλπους του ισλαμοσυντηρητικού χώρου. Από τη μια πλευρά είναι το ΑΚΡ. Από την άλλη ένα ισχυρό ίδρυμα που διευθύνει ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν.
Οι δυο «οικογένειες» μάχονται για την κυριαρχία επί του κράτους. Το στρατόπεδο του Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από την έρευνα για το σκάνδαλο. Κι επειδή ο ιμάμης ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, ο Ερντογάν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «συνωμοσία». Το αποτέλεσμα είναι η διασάλευση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων. Αυτό το τουρκικό μοντέλο μπορεί να βρίσκεται και στην αρχή του τέλους του.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από