Οι αρχαίοι Ελληνες με το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν» δήλωναν πως το να μιλάει κάποιος σύντομα και περιεκτικά είναι φιλοσοφική στάση και άποψη ζωής. Αραγε πόσο περιεκτικό μπορεί να είναι ένα «τιτίβισμα» στο Ιντερνετ;

Ενώ πλέον τα κινητά τηλέφωνα έχουν απελευθερώσει την έκφραση του χρήστη προσφέροντάς του άπλετο χώρο για να εκφραστεί, το twitter έχει θέσει νέα, πιο αυστηρά όρια: ό,τι έχετε να πείτε πρέπει να χωρέσει πλέον όχι σε 160, αλλά σε 140 χαρακτήρες.

Ποιο στρατόπεδο έχει δίκιο; «Μην οικτίρετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», υποστηρίζουν οι φανατικοί οπαδοί τους. «Πριν από μερικές δεκαετίες, όταν θέλατε να στείλετε τηλεγράφημα, δεν περικόπτατε τις λέξεις για να μην πληρώσετε πολλά; Τώρα τι πειράζει που κόβουμε τις λέξεις στο twitter;».

Και έρχονται να αποδείξουν ότι τα αποφθέγματα, οι ατάκες, οι παροιμίες και γενικώς οι σύντομες φράσεις που συχνά φέρουν διάσημες υπογραφές όχι απλώς είναι δημοφιλείς, αλλά εξακολουθούν να εκδίδονται –είτε σε χαρτί είτε ψηφιακά -, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα». Τους τελευταίους μήνες στην Ιταλία έχουν κυκλοφορήσει ένα σωρό συλλογές με ρήσεις και αποφθέγματα μεγάλων συγγραφέων του παρελθόντος, ενώ στη Γαλλία τουλάχιστον δέκα ψηφιακές εκδόσεις έχουν ανέβει στο Διαδίκτυο και είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στο έργο του γνωστού για τα αποφθέγματά του γάλλου συγγραφέα του 17ου αιώνα Φρανσουά ντε Λα Ροσφουκό.

Πού οφείλεται τελικά η επιτυχία αυτών των σύντομων φράσεων; Σίγουρα όχι μόνο στο γεγονός ότι είναι εύκολο να απομνημονευθούν. «Ισως οφείλεται στο γεγονός ότι ο συγγραφέας, με μια καίρια, σύντομη φράση, βρίσκει αμέσως στόχο μέσα μας. Ισως όμως κι επειδή τούτος ο τρόπος έκφρασης –σύντομος και μεστός –έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνον τον πλαδαρό και βαρετό, χωρίς ουσία και περιεχόμενο πολλές φορές, λόγο των πολιτικών», εκτιμά η ιταλική εφημερίδα.

Τώρα, αν το twitter θα δώσει την ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί ένας νέος Οράτιος, Ερασμος ή Ζαν Ζακ Ρουσό στον 21ο αιώνα δεν μένει παρά να το αποδείξει η Ιστορία.

Αποφθέγματα πολύ πριν από τα «τιτιβίσματα»

Γκράουτσο Μαρξ

Πώς να διασκεδάσεις σε μια γιορτή όταν οι γυναίκες είναι παγωμένες και οι μπίρες ζεστές;

Ζαν Ζακ Ρουσό

Ο άνθρωπος έχει γεννηθεί ελεύθερος αλλά βρίσκεται παντού αλυσοδεμένος

Οσκαρ Ουάιλντ

Πρέπει να παίζει τίμια όποιος έχει τα χαρτιά που κερδίζουν

Φρίντριχ Νίτσε

Πρέπει να έχει κάποιος μέσα του το χάος για να γεννήσει ένα αστέρι που χορεύει

Ερασμος

Οι καλύτερες ιδέες δεν έρχονται από τη λογική, αλλά από μια διαυγή, ονειροπόλα τρέλα