Το παραμύθι της ζωής του Κώστα Μήτρογλου μοιάζει με σενάριο για κινηματογραφική ταινία. Από την ξενιτιά και την ανέχεια στη Γερμανία, στο χρυσοφόρο συμβόλαιο στον Ολυμπιακό! Εγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος έλληνας ποδοσφαιριστής καθώς στο νέο συμβόλαιο που λήγει το καλοκαίρι του 2017 έγινε διπλασιασμός των αποδοχών του (1,2 εκατ. ευρώ), ενώ δεν μπήκε ρήτρα αποδέσμευσης.

Πώς, αλήθεια, έφθασε εδώ ο Μήτρογλου;

Τίποτα δεν προμήνυε στην αρχή της σεζόν την εκτόξευση του «Γερμανού» στο ποδοσφαιρικό… Εβερεστ. Εχοντας επιστρέψει στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2012, από το αγροτικό του (δανεικός) σε Πανιώνιο, Ατρόμητο, και αφού την περασμένη σεζόν λειτουργούσε στην επίθεση του Ολυμπιακού ως δεύτερο βιολί με πρώτο τον Τζιμπούρ, πολλά ερωτηματικά υπήρχαν για τον ρόλο του στην επίθεση των Ερυθρολεύκων, με δεδομένο την παρουσία του σταρ Σαβιόλα.

Πολύ γρήγορα όμως ο Πιστολέρο έδωσε απαντήσεις και εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας. «Ολη η Ευρώπη στα πόδια του Κώστα Μήτρογλου», τον αποθέωσε η γαλλική εφημερίδα «Εκίπ», ενώ η επίσημη ιστοσελίδα της UEFA τον χαρακτήρισε «μίστερ χατ – τρικ» και η ισπανική «Μάρκα» του αφιέρωσε τον τίτλο «Mitroglycerina» (Μητρογλυκερίνη). Γεννημένος στις 12 Μαρτίου του 1988 στις Κρηνίδες της Καβάλας και προτού καλά καλά γίνει δύο ετών, βρέθηκε στη Γερμανία. Οι γονείς του λόγω οικονομικών προβλημάτων αναζήτησαν μια ζωή χωρίς στερήσεις στην πόλη Νοϊκίρχεν – Φλιν (κοντά στο Ντούισμπουργκ). Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε σε ηλικία 7 ετών στη Νοϊκίρχεν. Επόμενοι σταθμοί: τα τμήματα υποδομών των Ντούισμπουργκ, Γκλάντμπαχ. Τον ταλαντούχο σέντερ φορ ανακάλυψε ο προπονητής της εθνικής ομάδας των Νέων, Νίκος Νιόπλιας. Ο Μήτρογλου με τους Παπασταθόπουλο, Νίνη, Δημούτσο οδήγησαν την Εθνική Νέων στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2007 (ηττήθηκε από την Ισπανία με 1-0).

Το ίδιο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός δαπάνησε 250.000 ευρώ και ο 19χρονος επιθετικός που δεν ήξερε να μιλά ελληνικά υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο.

Πρώτος μέντοράς του, ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς που είχε προβλέψει ότι «ο Κώστας είναι μεγάλο αστέρι και θα φθάσει πολύ ψηλά». Ο ισπανός κόουτς Ερνέστο Βαλβέρδε όμως δεν είχε πειστεί και ο Μήτρογλου περιπλανήθηκε δανεικός σε Πανιώνιο, Ατρόμητο. Η αλήθεια είναι ότι του έκανε καλό! Στον Ολυμπιακό μεταμορφώθηκε σε σύγχρονο ποδοσφαιρικό… Μίδα πετυχαίνοντας με απίστευτη συχνότητα χρυσά γκολ (23 σε 22 ματς), υποχρεώνοντας ακόμη και τον βρετανικό «Γκάρντιαν» να γράψει ότι μπορεί σε κάποιους να μην είναι τόσο ευχάριστος στο μάτι, όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αξία του. Πράγματι ο Μήτρογλου δεν είναι ευχάριστος στο μάτι, καθώς του αρέσει το περίεργο κούρεμα, να καλλωπίζει τα φρύδια του, να αφήνει μακρύ μούσι, να έχει τατουάζ και να πανηγυρίζει με τα χέρια «σκοτώνοντας» τους αντιπάλους του. Ομως είναι ένας… Πιστολέρο με χρυσή καρδιά που έχει αδυναμία στον πατέρα του Γιώργο, στη μητέρα του Αναστασία, στον αδελφό του Μπάμπη και στην όμορφη μνηστή του. Τα τατουάζ στο χέρι του είναι οικογενειακή υπόθεση, καθώς είναι χαραγμένα τα ονόματα των αγαπημένων του προσώπων.