Νέα ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης πυροδοτεί η κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Οικονομικών να εξετάσει την πιθανότητα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα της αιθαλομίχλης δημιουργεί ένα ασφυκτικό πολιτικό περιβάλλον ακόμη και για τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα. Από τη μία η απόρριψη εκ μέρους του υπουργού του σχετικού αιτήματος (με ερώτηση στη Βουλή) 41 γαλάζιων βουλευτών τροφοδοτεί το σκηνικό γκρίνιας και εσωστρέφειας στη Συγγρού και από την άλλη προκαλεί την έντονη δυσφορία του ΠαΣοΚ που με χθεσινή του παρέμβαση ουσιαστικά υποδεικνύει στον υπουργό Οικονομικών ότι πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει το «οξύ πρόβλημα της αιθαλομίχλης».

ΓΙΑ ΤΟ 2014. Ανώτατη κυβερνητική πηγή επιβεβαιώνει ότι ο σχεδιασμός του Μαξίμου προβλέπει ενιαία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης τόσο για το πετρέλαιο κίνησης όσο και για το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά για το 2014, αφού «υπάρχει θέμα με τα έσοδα εφόσον πράγματι έχει μειωθεί η κατανάλωση». Παρ’ όλ’ αυτά, το Μαξίμου παρακολουθεί με προσοχή τις επιπτώσεις που επιφέρει στο περιβάλλον η αλόγιστη χρήση τζακιών καθώς οι υψηλές τιμές του ρεύματος για όσους δεν έχουν συμπεριληφθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ δεν επιτρέπουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, ειδικοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση πως εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση της χρήσης των τζακιών θα υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών άμεσα. Ως εκ τούτου, ο Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε ανήμερα τα Χριστούγεννα νωρίς το πρωί στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη από τους οποίους και ζήτησε να συσκεφθούν για να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αμετακίνητος και μάλιστα παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Στη σύσκεψη τη γραμμή του υπουργού υπερασπίστηκε με αρκετό πάθος ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αργότερα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου έβαλε και κατά των συναδέλφων του της Νέας Δημοκρατίας που με ερώτησή τους παραμονές Χριστουγέννων έθεσαν εκ νέου το ζήτημα της μείωσης του φόρου: «Σήμερα ο κ. υπουργός Οικονομικών μάς εξήγησε με πλήρη στοιχεία που δεν χωρούν αμφισβήτηση ότι το μέτρο της εξισώσεως του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης είναι απολύτως επιτυχημένο. Οσοι εξακολουθούν να πιέζουν την αλλαγή του μέτρου, άθελά πάιζουν το παιχνίδι των λαθρεμπόρων πετρελαίου», είπε. Οι δηλώσεις Γεωργιάδη έχουν προκαλέσει την οργή αρκετών γαλάζιων συναδέλφων του που θεωρούν ότι τους «αδειάζει»..

Στο στόχαστρο των βουλευτών της συγκυβέρνησης βρίσκεται βεβαίως και ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος και λόγω της αρχικής του πρότασης για τον φόρο ακίνητης περιουσίας και λόγω της βιασύνης του να περάσει άσχετες με τους πλειστηριασμούς και τον ΕΝΦΙΑ διατάξεις στα δύο κρίσιμα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, αντιμετωπίζεται από πολλούς ως μαύρο πρόβατο. Ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η δήλωσή του πως αν μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, θα επιδοτηθούν κι όσοι «θέλουν να θερμάνουν πισίνες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση ξεπερνά κάθε όριο θράσους και υποκρισίας αφού αρνείται επίμονα να δεχθεί τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, αλλά την ίδια στιγμή κάνει συστάσεις στους πολίτες να μην ανάβουν τα τζάκια», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευσηκαταλήγει με «έκκληση ώστε έστω και την τελευταία στιγμή να μειωθεί ο ΕΦΚ και να δοθεί δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα. Ειδάλλως η κυβέρνηση θα είναι ο ηθικός αυτουργός για ό,τι συμβεί».

Εντονα αντιδρά και η ΔΗΜΑΡ. Το μέλος της ΚΕ Δημήτρης Χατζησωκράτης δήλωσε πως η μη μείωση του φόρου για «να μη θερμαίνονται πισίνες είναι πρόκληση και αφροσύνη».

Διαψεύδουν τα σενάρια

Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου τα σενάρια περί διαχωρισμού του υπουργείου Οικονομικών σε Οικονομικών και Οικονομίας, με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη να αναλαμβάνει το βαρύ χαρτοφυλάκιο για την οικονομική πολιτική. Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για προϊόντα φαντασίας.Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι κ.κ. Λαζαρίδης και Στουρνάρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της οποίας ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά και βουλευτής Επικρατείας εξήγησε στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, επομένως να ξεχάσει όσα γράφτηκαν τα τελευταία 24ωρα.