Ευρεία εγκληματική οργάνωση η οποία συντόνιζε σπείρες στη βόρεια Ελλάδα, εισπράττοντας ποσοστά από τις δραστηριότητές τους, εξαρθρώθηκε τη Δευτέρα.

Συνελήφθησαν τρία μέλη – μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της – και ένας συνεργός, στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στο Ωραιόκαστρο, τους Αμπελοκήπους και το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες είναι δύο αλλοδαποί – ένας 37χρονος, ο οποίος και ήταν και αρχηγός της οργάνωσης και ένας 39χρονος-, ένας 41χρονος ομογενής και ένας 62χρονος συνεργός, επίσης ομογενής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση όπλων σε ενώσεις προσώπων, πλαστογραφίας κατά συναυτουργία, κατοχής όπλων με σκοπό τον εφοδιασμό σε ενώσεις προσώπων, απλής συνέργειας σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση όπλων σε ενώσεις προσώπων και υπόθαλψης εγκληματία.

Σε βάρος του αρχηγού του κυκλώματος και του 39χρονου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις για ποινές κάθειρξης οκτώ ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 37χρονος αποτελεί μέλος οργάνωσης με ευρωπαϊκή δράση και έχει χρηστεί «Vor V Zakone» (κλέφτης στο πλαίσιο του νόμου), τίτλος που απονέμεται τιμητικά σε ιδρυτικά στελέχη της. Ήταν παλαιότερα σωματοφύλακας 52χρονου ομοεθνούς του, ο οποίος ήταν επικεφαλής του κυκλώματος μέχρι τη σύλληψή του, οπότε και ανέλαβε τα «ηνία», διευθύνοντας μικρές σπείρες που διέπρατταν διαρρήξεις, ληστείες κ.α στη βόρεια Ελλάδα.

Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αντιστοιχούσαν σε υπαρκτά πρόσωπα. Επίσης, διέθεταν «οπλοστάσιο», από το οποίο εφοδίαζαν τις σπείρες τις οποίες συντόνιζαν. Ο 39χρονος συλληφθείς είχε αναλάβει τη φύλαξη του οπλισμού και των πλαστών εγγράφων.

Ο 41χρονος ομογενής, με τη σειρά του, εκτελούσε χρέη σωματοφύλακα του 37χρονου αρχηγού, τον οποίο φιλοξενούσε στο πολυτελές σπίτι του στα Λαγυνά ο 62χρονος που συνελήφθη ως συνεργός.

Ο αρχηγός του κυκλώματος και ο σωματοφύλακάς του συνελήφθησαν σε ξενοδοχείο του Ωραιοκάστρου. Στην κατοχή τους βρέθηκαν πλαστά έγγραφα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα. Επίσης, σε σπίτι στους Αμπελοκήπους βρέθηκε οπλοστάσιο που διατηρούσε η οργάνωση, και συγκεκριμένα:

Ένα Καλάσνικοφ

Ένα υποπολυβόλο Scorpion

Δύο πιστόλια,

Ένα περίστροφο,

Τέσσερα πιστόλια κρότου,

Ένα όπλο- μπρελόκ

Φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων

Πλαστά έγγραφα, βουλγάρικων, ισραηλινών, γεωργιανών και ελληνικών αρχών.

Στο συγκεκριμένο σπίτι βρέθηκε επίσης 31χρονη αλλοδαπή, η οποία δεν διέθετε

ταξιδιωτικά έγγραφα παραμονής στη χώρα και συνελήφθη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες.