Εντατικά συνεχίστηκαν την περίοδο των γιορτών οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπάρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κλπ).

Σε έλεγχο μάλιστα που έγινε τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι εστιατόριο–μπαρ στο Κολωνάκι δεν είχε κόψει αποδείξεις αξίας 1.900 ευρώ. Συνελήφθησαν ο ετερόρρυθμος εταίρος και υγειονομικά υπεύθυνος της επιχείρησης, ο οποίος και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στις «εφόδους» που έγιναν από την Οικονομική Αστυνομία την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ελέγχθηκαν συνολικά 12 επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας και στο Γαλάτσι και διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε τέσσερα εξ αυτών.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν παραβάσεις για ανασφάλιστη εργασία, λειτουργία καταστήματος χωρίς άδεια, μη επίδειξη των προβλεπόμενων βιβλιαρίων και μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Δύο από τα καταστήματα στο Γαλάτσι (ψητοπωλείο και καφετέρια) διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν χωρίς άδεια.

Σημειώνεται, ότι με βάση την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, συνεργεία προληπτικών ελέγχων συγκροτούνται ανά εβδομάδα από τις Εφορίες της χώρας, ενώ οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν περισσότερο μέχρι την ολοκλήρωση της περιόδου των γιορτών.

Στο μεταξύ στο «δόκανο» των προληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησαν τα συνεργεία από τις εφορίες, μεταξύ 16 και 22 Δεκεμβρίου, 216 επιχειρήσεις πιάστηκαν, στη συντριπτική πλειονότητά τους, να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να εκδίδουν ανακριβή στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια του ΣΔΟΕ 2.954 προληπτικοί έλεγχοι, από τους οποίους οι 1.070 έλεγχοι αφορούσαν σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση.

Σε 2.738 από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση. Στις υπόλοιπες 216 επιχειρήσεις, διαπιστώθηκαν συνολικά 399 παραβάσεις.

Η παραβατικότητα εντοπίστηκε, κυρίως, στη μη έκδοση στοιχείων (84,28% επί του συνόλου των παραβάσεων), ενώ το 6,99% αφορούσε στη μη επίδειξη βιβλίων και το 8,73% σε λοιπές παραβάσεις.

Το σύνολο της αξίας των προστίμων του ελέγχου, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 273.650 ευρώ.

Οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίστηκαν στην Αθήνα (190), ενώ η υψηλότερη παραβατικότητα εμφανίζεται στο Βόρειο Αιγαίο με 18,75%.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν όλο το 24ωρο με την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είτε στην ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 11012, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail)11012@hellenicpolice.gr, προκειμένου να ενημερώσουν για οποιαδήποτε επίμεμπτη ενέργεια, που αφορά φορολογικές ή άλλες παραβάσεις κατά τη διάρκεια πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών.