Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί των Χριστουγέννων στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αθήνα και άλλες πόλεις από την αιθαλομίχλη, λόγω τζακιών.

Μετά τη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε οποιαδήποτε μείωση στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης.

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα αλλά η μείωση της τιμής δεν είναι η λύση. Αυτό θα σήμαινε πως θα ανοίγαμε παράθυρο στο λαθρεμπόριο» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης κάλεσε τα νοικοκυριά να κάνουν χρήση της καθαρής ενέργειας και εστίασε στα 470.000 νοικοκυριά που έχουν υπαχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Το θέμα της αιθαλομίχλης στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, λόγω της χρήσης άλλων πηγών θέρμανσης αντί του πετρελαίου, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Τη Δευτέρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απηύθυνε νέα προειδοποίηση για τις ολέθριες - όπως αναφέρει - συνέπειες της αιθαλομίχλης, προειδοποιώντας ότι το οικονομικό κόστος για τη δημόσια υγεία είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό κόστος που θα είχαμε αν απλώς μειωνόταν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, επίσης τη Δευτέρα, τη λήψη κλιμακωτών μέτρων για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, τα οποία θα εξαρτώνται από την εξέλιξη του φαινομένου, δηλαδή από το πόσο υψηλή είναι η συγκέντρωση των ρύπων.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, εφόσον ξεπεραστούν τα όρια συναγερμού στην αιθαλομίχλη, για παράδειγμα τα 150 μgr, το υπουργείο θα κάνει συστάσεις προς τους πολίτες. Οταν σε έναν μήνα γίνουν τέσσερις συστάσεις, αυτομάτως ενεργοποιείται η ρύθμιση για την παροχή δωρεάν ρεύματος στους καταναλωτές που διαθέτουν κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, τότε το υπουργείο αναμένεται να λάβει πιο δραστικά μέτρα, όπως την απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών και τη διακοπή θέρμανσης σε δημόσια κτίρια. Τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος αποφάσισαν την παροχή δωρεάν ρεύματος τις συγκεκριμένες ημέρες στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, οι οποίοι θα έχουν μηδενική χρέωση στην κατανάλωση ρεύματος για τον διπλάσιο αριθμό ημερών που θα μετριέται η υπέρβαση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από