Στο στρατοδικείο με την κατηγορία της απείθειας έστειλε μια έφεδρη στρατιωτική γιατρό η ενέργειά της να σώσει μια γάτα από βέβαιο θάνατο όταν υπηρετούσε στο Κόσοβο.

Η Μπάρμπαρα Μπαλαντσόνι, που τότε προσέφερε τις υπηρεσίες της σε νατοϊκή βάση του Κοσόβου και σήμερα εργάζεται ως αναισθησιολόγος σε πολιτικό νοσοκομείο της Τοσκάνης, αποφάσισε να περιθάλψει μια γάτα που είχε δύσκολη εγκυμοσύνη, η οποία, κατά τα φαινόμενα, θα της στοίχιζε τη ζωή.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, παραβίασε τη διαταγή του διοικητή της μονάδας, ο οποίος είχε απαγορεύσει ρητά στο προσωπικό να φέρνει μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις «άγρια, αδέσποτα ή ασυνόδευτα ζώα».

Η γιατρός που είχε τον βαθμό του λοχία παράκουσε τη διαταγή όταν ενημερώθηκε από το προσωπικό του αναρρωτηρίου ότι μια γάτα που ήταν γνωστή στη βάση ως Αγκάθα έβγαζε περίεργες κραυγές.

Γρήγορα διαπίστωσε ότι η Αγκάθα δεν μπορούσε να γεννήσει το τελευταίο από τα επτά γατιά της. «Δεν παραβίασα καμία διαταγή», δηλώνει η ιταλίδα γιατρός. «Αντίθετα, εφάρμοσα τον στρατιωτικό κανονισμό που λέει ότι απουσία κτηνιάτρου ο στρατιωτικός γιατρός υποχρεούται να παρέμβει. Επειτα, εάν πέθαινε η γάτα, θα έπρεπε να κάνουμε γενική απολύμανση», προσθέτει.

Παρά το στέρεο των επιχειρημάτων της, η Μπάρμπαρα Μπαλαντσόνι κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους. Η υπόθεσή της, πάντως, έφθασε μέχρι την ιταλική Βουλή.