Από τα νοσοκομειακά απόβλητα κάποιοι έχουν οικονομικά οφέλη. Οπως αναφέρεται, σε περίπτωση που οι 32 τόνοι στον ΧΥΤΑ Φυλής πήγαιναν στην ειδική μονάδα, θα έπρεπε να καταβληθούν 54.400 ευρώ για την επεξεργασία τους. Αντιθέτως, με την ανάμειξή τους με τα οικιακά απορρίμματα το κόστος περιορίζεται δραστικά και επιβαρύνει τους δήμους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά των σκουπιδιών.

Οι δήμοι πληρώνουν 45 ευρώ τον τόνο για τη μεταφορά οικιακών απορριμμάτων, ενώ η επεξεργασία των νοσοκομειακών αποβλήτων κοστίζει 1.700 ευρώ ο τόνος για τα νοσοκομεία. Σε πρώτη φάση κερδίζουν τα νοσοκομεία, τα οποία ρίχνοντας στα οικιακά απορρίμματα τα επικίνδυνα απόβλητα δεν χρεώνονται. Υπάρχουν, όμως, και οι ιδιωτικές εταιρείες. Αυτές με τις οποίες υπογράφουν συμβάσεις τα νοσοκομεία και αναλαμβάνουν τη μεταφορά των αποβλήτων.

Το κόλπο με τις ιδιωτικές εταιρείες έχει καταγραφεί σε πορίσματα των Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Αναλαμβάνουν τη διαχείριση διαφόρων τύπων απορριμμάτων, από αστικά έως και επικίνδυνα νοσοκομειακά. Προκειμένου να γλιτώσουν χρήματα αναμειγνύουν τα απορρίμματα. Στην πράξη αποθηκεύουν κάποια κατηγορία – είτε αυτά είναι οικιακού τύπου, είτε νοσοκομειακά – και στη συνέχεια όταν έρθει η ώρα να τα μεταφέρουν στον ΧΥΤΑ βάζουν επάνω τα οικιακά και επιχειρούν να μεταφέρουν παρανόμως και τα επικίνδυνα απόβλητα.

Με τον τρόπο αυτόν εισπράττουν τα χρήματα της σύμβασης (για παράδειγμα της μεταφοράς οικιακών απορριμμάτων) από κάποιους δήμους, αλλά ταυτόχρονα κερδίζουν καθώς μεταφέρουν και τα νοσοκομειακά απόβλητα που έχουν άλλη χρέωση – με μόνη διαφορά πως οι ίδιες οι εταιρείες δεν επιβαρύνονται.