Σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε εφαρμογή από χθες προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάθεσης επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. Αμεσα θα συγκεντρωθούν στον ΧΥΤΑ οι ποσότητες αποβλήτων από όλα τα νοσοκομεία της χώρας και εκεί παρουσία των αρμόδιων παραγόντων θα γίνει διαχωρισμός ώστε να μεταφερθούν όσα είναι επικίνδυνα στον αποτεφρωτήρα. Παράλληλα, συνεχίζεται το έργο εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου και όπως αναφέρθηκε μετά τη σύσκεψη θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση για τους όρους διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων που θα καλύπτει τα όποια κενά.

Σε αυτά αναφέρεται και ο διοικητής του νοσοκομείου παίδων Αγία Σοφία, Μανώλης Παπασάββας, ο οποίος περιγράφει πώς για τυχαίους λόγους μπορεί να βρεθούν νοσοκομειακά απόβλητα στα οικιακού τύπου. «Ενα μπουκάλι με ορό αν το ξεπλύνει κανείς, πού πρέπει να το βάλει;», αναρωτιέται. Και όπως αναφέρει, στη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων εμπλέκονται πολλοί. «Ακόμη και ένας γονέας μπορεί κατά λάθος να πετάξει κάτι στα οικιακά απορρίμματα».

Αν εξαιρέσει κανείς το διοικητικό προσωπικό, πάνω από 600 άτομα εμπλέκονται στη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. «Δεν μπορείς να ξέρεις από ποιο τμήμα, ποια ημέρα ή βάρδια προήλθε το πρόβλημα», σημειώνει, σχολιάζοντας τα περιστατικά ανάμειξης νοσοκομειακών με οικιακά απορρίμματα. Σε κάθε περίπτωση, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα όπου έφθασαν στον ΧΥΤΑ Φυλής επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, ο κ. Παπασάββας έθεσε εκ νέου σε εφαρμογή όλους τους μηχανισμούς. «Προκειμένου να τηρήσουμε όλες τις διαδικασίες, καλέσαμε την Επιτροπή Λοιμώξεων και την Επιτροπή Διαχείρισης Ιατρικών Αποβλήτων ώστε να γίνει ενημέρωση σε όλο το προσωπικό. Στόχος είναι να υπάρχει προσεκτικότερος έλεγχος και να εφαρμόζονται οι διαδικασίες διαχωρισμού», δηλώνει.