Μονόδρομο για να μειωθεί το φορολογικό βάρος σε μισθωτούς και συνταξιούχους στην Ελλάδα αποτελεί η πάταξη της φοροδιαφυγής, τονίζει ο αρμόδιος για τη φορολογία Επίτροπος Aλγκιρντας Σεμετά, απορρίπτοντας ως «αφελές» το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών.

Ο λιθουανός επίτροπος τάσσεται αβλεπεί υπέρ του φόρου ακινήτων επικαλούμενος μελέτες. Οσον αφορά το ερώτημα που προέκυψε πρόσφατα έπειτα από δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το αν οι Ελληνες υπερφορολογούνται ή όχι, ο κ. Σεμετά πιστεύει ότι πληρώνουν λιγότερους φόρους σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους βάσει των εκτιμήσεων της Κομισιόν.

Οι φόροι στην Ελλάδα καταβάλλονται στην πλειονότητά τους εδώ και χρόνια από ορισμένες μόνο κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν πλέον γονατίσει από τις νέες απαιτήσεις της τρόικας, ενώ η φοροδιαφυγή παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχει διέξοδος;

Πράγματι, το σύστημα στην Ελλάδα στηρίζεται κυρίως στους φόρους που πληρώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ενώ εύποροι πολίτες ή επιχειρήσεις συχνά φοροδιαφεύγουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το 40% της βοήθειας που δίνουμε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της task force αφορά το φορολογικό σύστημα. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης. Η θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η μείωση των τοπικών εφοριών, η απόκτηση τεχνογνωσίας σε μηχανισμούς ελέγχου φορολογουμένων με μεγάλο εισόδημα είναι σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε καλύτερη διαχείριση.

Ομως το σύστημα παραμένει βαθιά άδικο και οι τίμιοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν ολοένα και περισσότερους φόρους.

Δουλεύουμε με τις ελληνικές Αρχές για τη δημιουργία ενός νέου κώδικα φόρου εισοδήματος, ενός νέου κώδικα φορολογικών διαδικασιών. Πρόκειται για εντελώς νέα και απλοποιημένα εργαλεία ελέγχου με τα οποία οι Αρχές θα καταφέρνουν να εντοπίζουν φορολογητέα ύλη και να εισπράττουν τους ανάλογους φόρους και τα οποία οδηγούν σε εκμοντερνισμό της φορολογικής διοίκησης. Το 2014 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τη φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα, διότι οι νέοι αυτοί κώδικες θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα. Την ίδια ώρα οι προσπάθειες που κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα βοηθήσουν την Ελλάδα να συλλέξει φόρους. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με πέντε χώρες –Ελβετία, Λίνχτενσταϊν, Ανδόρα, Αγιος Μαρίνος και Μονακό –ώστε να εφαρμοστεί και εκεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων.

Πληθαίνουν τελευταίως οι φωνές κατά της συνταγής που επιβάλλεται στην Ελλάδα από την τρόικα, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής πολιτικής. Ποιος είναι ο λόγος τέτοιας αυστηρότητας, όταν οδηγεί σε οικονομική συρρίκνωση και σε μειωμένα δημόσια έσοδα;

Το φορολογικό σύστημα, η δομή του και οι φορολογικοί συντελεστές καθορίζονται από τις κυβερνήσεις λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Η Ελλάδα έχει σημαντικές δημοσιονομικές υποχρεώσεις και χρειάζεται βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και της νομοθεσίας ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη είσπραξη των φόρων. Πρώτα θα πρέπει να βελτιωθεί η συλλογή φόρων και μετά, αφού δημιουργηθεί ένα δημοσιονομικό περιθώριο, να προχωρήσει η Ελλάδα σε αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και λήψη μέτρων για την ανακούφιση συγκεκριμένων ομάδων φορολογουμένων. Αλλά δεν μπορεί κανείς να είναι αφελής και να νομίζει ότι η μείωση των συντελεστών θα αυξήσει την φοροεισπραξιμότητα.

Ομως υπό τις παρούσες συνθήκες στην Ελλάδα οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις από τα ακίνητα είναι δυσβάσταχτες για πολλούς. Γνωρίζετε ότι οι Ελληνες έχουν ειδοποιηθεί για ΦΑΠ τεσσάρων ετών μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σχεδιαστούν οι φόροι. Εμείς δεν επιβάλλουμε στα κράτη – μέλη αποφάσεις. Αυτές είναι αρμοδιότητα των ελληνικών Αρχών. Πάντως, επί της αρχής οι φόροι στην περιουσία, όπως δείχνουν μελέτες, είναι πιο φιλικοί για την ανάπτυξη και εξασφαλίζουν σταθερή εισροή φόρων, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητη.

«Η καταβολή του ΦΠΑ τείνει να ελαττώνεται όταν αυξάνουν οι συντελεστές». Πρόκειται για διαπίστωση που περιλαμβάνεται σε πρόσφατη μελέτη σας για το έλλειμμα του ΦΠΑ στην Ευρώπη, το οποίο μάλιστα διευρύνεται μετά την κρίση. Επιμένετε ακόμη ότι ο ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες, όπως τα τρόφιμα, θα πρέπει να παραμείνει υψηλός στην Ελλάδα;

Πολλές χώρες χρησιμοποιούν εκτός από τον βασικό και χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ. Ομως όσο λιγότερες οι εξαιρέσεις στον ΦΠΑ τόσο πιο αποδοτικός είναι όσον αφορά τα έσοδα. Αν τα κράτη – μέλη εφαρμόσουν τον βασικό ΦΠΑ σε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες θα μπορούσαν να τον μειώσουν.

Υπερφορολογούνται οι Ελληνες;

Σίγουρα δεν είναι από τους Ευρωπαίους που καταβάλλουν περισσότερους φόρους. Στις σκανδιναβικές χώρες, στη Γαλλία και σε άλλα κράτη η φορολόγηση είναι μεγαλύτερη.