Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, η Τζάστιν Σάκο βρισκόταν στο αεροδρόμιο Χίθροου και ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στην πτήση BA43. Ερχόταν από τη Νέα Υόρκη, εργαζόταν εκεί ως υπεύθυνη επικοινωνίας της IAC, μητρικής εταιρείας 50 ιστοτόπων. Πήγαινε στο Κέιπ Τάουν για τα Χριστούγεννα. Πατέρας της είναι ένας νοτιοαφρικανός μεγιστάνας των μεταλλευμάτων που «ζυγίζει» 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Προτού μπει στο αεροπλάνο, η Σάκο έστειλε στους 500 «ακολούθους» της ένα tweet: «Πάω Αφρική. Ελπίζω να μην κολλήσω AIDS. Πλάκα κάνω. Είμαι λευκή!». Κατόπιν επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος και έκλεισε το κινητό της, αγνοώντας τον απίστευτο μηχανισμό αγανάκτησης και μίσους που τέθηκε αμέσως σε λειτουργία στα κοινωνικά δίκτυα.

Το μήνυμά της διαδόθηκε σαν τη φωτιά. Πολύ σύντομα δημιουργήθηκε στο twitter ένα hashtag του τύπου «Προσγειώθηκε η Τζάστιν ή ακόμα;». Εξοργισμένα, συχνά αφιονισμένα σχόλια ανέβαιναν με τρελή ταχύτητα κατά εκατοντάδες και αναπαράγονταν με ακόμα πιο ασύλληπτη ταχύτητα. «Ελπίζω να σε περιμένει στο αεροδρόμιο ένα κουνούπι με ελονοσία», έγραφε μια χρήστρια. «Είσαι ρατσίστρια και ηλίθια. Νιώθω μια απόλυση να έρχεται…» έγραφε ένας άλλος. Και αυτά είναι δύο κόσμια σχόλια. Οι εξειδικευμένοι ιστότοποι δεν άργησαν να αντιληφθούν τον θόρυβο. Το Buzzfeed βάλθηκε να κοσκινίζει τον λογαριασμό της Σάκο στο twitter. Με χαρά παρουσίασε «τα 16 μηνύματα για τα οποία θα μετανιώσει». Ο θόρυβος μεγάλωνε και η Σάκο ήταν ακόμα στο αεροπλάνο. Οταν άνοιξε πια το κινητό της, δέκα ώρες αργότερα, αντιλήφθηκε πως ο εργοδότης της την είχε απολύσει. Εξυπνα κινητά τη φωτογράφισαν να περιεργάζεται το δικό της κινητό έκθαμβη. Ορδές από δημοσιογράφους την περίμεναν. Εκείνη την ώρα η Σάκο δεν μίλησε. Απλώς διέγραψε τον λογαριασμό της στο twitter. Χρειάστηκε να περάσουν μερικές ώρες ακόμα για να πει δημοσίως πόσο λυπάται, πόσο μετανιώνει.

Η περίπτωσή της, το παγκόσμιο ψηφιακό λιντσάρισμα που πυροδότησε ένα tweet, μελετάται ήδη από επικοινωνιολόγους και κοινωνιολόγους. Κάποιοι μιλούν για ένα φαινόμενο ανησυχητικό που παραπέμπει λίγο σε νοοτροπίες και πρακτικές του Μεσαίωνα, τότε που ο όχλος ήταν δικαστής και τιμωρός και δεν απολάμβανε τίποτε περισσότερο από το να πετάει ανθρώπους στην πυρά. Τις βλέπουμε και στα ελληνικά κοινωνικά δίκτυα αυτές τις πρακτικές, αυτές τις νοοτροπίες, και είναι πολύ πιο τρομακτικές από ένα βλακώδες, ρατσιστικό, απαράδεκτο tweet 65 χαρακτήρων.