Τα φορολογικά έσοδα της Πορτογαλίας αυξήθηκαν κατά 9,2% τους πρώτους 11 μήνες του έτους, γεγονός το οποίο η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά ότι θα της επιτρέψει να τηρήσει το στόχο μείωσης του δημοσίου ελλείμματος που είχε θέσει για το 2013, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Το δημόσιο έλλειμμα την περίοδο αυτή έφθασε τα 7,75 δισεκ. ευρώ, από 6,40 δισεκ. ευρώ τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, γεγονός το οποίο δίνει στην πορτογαλική κυβέρνηση επαρκή περιθώρια για να τηρήσει το όριο των 8,9 δισεκ. ευρώ που είχε τεθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου δανεισμού της χώρας για το σύνολο της χρονιάς.

Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 16,5% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση, χάρη κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος, τη φορολογία στις επιχειρήσεις και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), «αντικατοπτρίζοντας μια βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην μάχη εναντίον της απάτης και της φοροδιαφυγής», ανέφερε η πορτογαλική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας –μιας χώρας, όπως η Ελλάδα, σε πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) από τον Μάιο του 2011– έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στο 5,5% του ΑΕΠ της φέτος και στο 4% του ΑΕΠ το 2014.

Για να επιτύχει τους στόχους αυτούς η κεντροδεξιά κυβέρνηση υιοθέτησε έναν προϋπολογισμό για το 2014 που προβλέπει περικοπές δαπανών και πρόσθετα μέτρα ύψους 3,9 δισεκ. ευρώ. Αυτή η νέα θεραπεία λιτότητας πλήττει κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Η δημοσίευση των στοιχείων αυτών σημειώνεται μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο –την περασμένη Πέμπτη– ενός εκ των σημαντικότερων μέτρων του προϋπολογισμού του 2014, γεγονός που κατέφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης.

Μετά από αίτημα του προέδρου Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι μια διάταξη του προϋπολογισμού που προέβλεπε να επιβληθούν περικοπές έως και 10% στις συντάξεις του Δημοσίου που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ μηνιαίως είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει «την αρχή της εμπιστοσύνης».

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δεσμεύθηκε πάντως την Παρασκευή να βρει «το ταχύτερο δυνατόν» εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα προκειμένου η Λισαβόνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν τεθεί από τους δανειστές της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από