Χειμερινές διακοπές χαμηλού κόστους; Σε καιρούς κρίσης γιατί όχι; Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Tripindex Ski που δημοσιεύει η ιστοσελίδα ταξιδιών TripAdvisor, δεν χρειάζεται κανείς να ξοδέψει μια περιουσία για να απολαύσει καθαρό παγωμένο αέρα, χιόνι και βεβαίως σκι. Με μόλις 124 ευρώ ημερησίως τα χαίρεται όλα αυτά στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας, που αναδεικνύεται ως το φθηνότερο κέντρο χειμερινών διακοπών της Ευρώπης.

Με λίγα χρήματα επιπλέον (163 ευρώ) μπορεί κανείς να απολαύσει ανάλογα στο Σότσι της Ρωσίας, στον Καύκασο, που ετοιμάζεται μάλιστα να φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο. Σημειωτέον ότι το κόστος παραμονής σε ένα χιονοδρομικό προορισμό η TripAdvisor τον υπολογίζει προσθέτοντας το κόστος διανυκτέρευσης σε αξιοπρεπές ξενοδοχείο της περιοχής, το κόστος μιας ημερήσιας κάρτας για το χιονοδρομικό, το κόστος ενοικίασης εξοπλισμού σκι και επίσης το κόστος φαγητού και μιας μπίρας.

Οι ακριβότεροι προορισμοί για σκι στην Ευρώπη είναι το ελβετικό Σεν Μόριτς (515 ευρώ ημερησίως) και η γαλλική Κουρσεβέλ (512 ευρώ). Οικονομικοί προορισμοί υπάρχουν βεβαίως στο Αρινσάλ της Ανδόρας στα Πυρηναία (168,58 ευρώ), αλλά και στο Σερ Σεβαλιέ της Γαλλίας (220 ευρώ) ή στο Κουρμαγιέρ από την ιταλική πλευρά των Αλπεων (249 ευρώ), στην πανέμορφη περιοχή της κοιλάδας της Αόστα. Η Ελλάδα είναι απούσα από την πανευρωπαϊκή έρευνα, καθώς θεωρείται ως τόπος αποκλειστικά θερινών διακοπών. Πρόκειται για επιλογή όσων διαχειρίζονται χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Διότι τι να τους κάνεις τους ξένους όταν «ο Ελληνας είναι ο καλύτερος πελάτης»; Μόνο που και οι Ελληνες, εσχάτως, πάνε Μπάνσκο…

ΑΛ. ΚΑΨΥΛΗΣ