Ελεύθερα αφέθηκαν τα δυο μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot τη Δευτέρα, μετά τη χορήγηση αμνηστίας από το Κρεμλίνο.

Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές Οκτωβρίου αποφυλακίστηκε ένα ακόμη μέλος του συγκροτήματος.

«Η Μαρία Αλιόκινα απελευθερώθηκε», είπε ο δικηγόρος της και πρόσθεσε ότι όλα τα έγγραφα έχουν συμπληρωθεί και υπογραφεί.

«Απελευθερώθηκε σήμερα, γύρω στις 09.00 το πρωί» (τοπική ώρα), δήλωσε η Ελενα Νικίσοβα, εκπρόσωπος της σωφρονιστικής διοίκησης στη φυλακή της περιφέρειας Νίζνι Νόβγκοροντ στον Βόλγα, όπου κρατείτο η Αλιόκινα.

Αργότερα απελευθερώθηκε και η Νάντια Τολοκονίβα, δεύτερο μέλος του πανκ συγκροτήματος.

Η νεαρή καλλιτέχνης φώναξε «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» τη στιγμή της απελευθέρωσής της, στη σιβηριανή πόλη Κρασνογιάρσκ, σε ποινική «αποικία» της οποίας κρατείτο.

Η Αλιόχινα απέρριψε το πρόγραμμα αμνηστίας ως «διαφημιστικό κόλπο του Κρεμλίνου», λέγοντας πως εάν είχε επιλογή θα έμενε στη φυλακή σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Η Αλιόχινα, μιλώντας μετά την απελευθέρωσή της στο ρωσικό κανάλι Dozhd, είπε πως η αμνηστία «δεν είναι ανθρωπιστική πράξη, είναι διαφημιστικό κόλπο». «Η στάση μου απέναντι στον Πούτιν δεν έχει αλλάξει» είπε.

«Ήθελα να απορρίψω την αμνηστία, αλλά η φυλακή έλαβε διαταγή και για αυτό βρίσκομαι εδώ» είπε στο Reuters. «Θέλω να ασχοληθώ με το ζήτημα των φυλακών, δεν φοβάμαι πλέον τίποτε» είπε η 25χρονη.

Η Αλιόχινα και ηΤολοκονίκοβα εξέτιαν ποινή διετούς κάθειρξης για την «πανκ προσευχή» στον Καθεδρικό της Μόσχας, η οποία είχε στόχο τον Πούτιν. Απελευθερώνονται βάσει του νόμου περί αμνηστίας που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Δούμα (κάτω Βουλή), εν μέρει επειδή είναι και οι δύο μητέρες ανήλικων παιδιών.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα την απελευθέρωση των δύο μελών του γυναικείου συγκροτήματος, επιμένοντας παράλληλα πως η ενέργειά τους στον καθεδρικό ναό ήταν «επαίσχυντη».

«Δεν λυπήθηκα που αυτά (τα μέλη των Pussy Riot) κατέληξαν πίσω από τα κάγκελα», είχε πει την περασμένη Πέμπτη ο Πούτιν. «Λυπήθηκα που επιδόθηκαν σε μια τόσο επαίσχυντη συμπεριφορά, η οποία ήταν κατά την άποψή μου προσβλητική για την αξιοπρέπεια των γυναικών» προσέθεσε, λέγοντας πως «ξεπέρασαν όλα τα όρια».

Ο ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει πως ο νέος νόμος, βάσει του οποίου απελευθερώνονται Αλιόχινα και

Τολοκονίκοβα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τους ξένους ακτιβιστές της υπόθεσης της Greenpeace, δεν καταρτίστηκε έχοντας υπόψη καμία από τις δύο συγκεκριμένες υποθέσεις.