Έρευνες έχουν ξεκινήσει οι υγειονομικές αρχές της Κίνας μετά τον θάνατο επτά παιδιών που εμβολιάστηκαν με σκεύασμα κατά της ηπατίτιδας Β, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι τέσσερις από τους επτά θανάτους σημειώθηκαν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι υπόλοιποι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στις επαρχίες Χιουνάν και Σετσουάν.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Ημερησία της Κίνας, όλα τα νοσοκομεία που χρησιμοποιούν το εμβόλιο αυτό, το οποίο κατασκευάζει η εταιρεία BioKangtai, η οποία εδρεύει στη Σενζέν, έλαβαν εντολή να το αποσύρουν.

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα, που δημοσίευσαν κρατικά ΜΜΕ, ότι τηρεί αυστηρά τους κανονισμούς ασφαλείας, αλλά πραγματοποιεί ελέγχους στις παρτίδες του εμβολίου που υπάρχουν υποψίες ότι προκάλεσαν τους θανάτους.

Το ζήτημα συζητείται ευρύτατα στο Sina Weibo –την κινέζικη εκδοχή του Twitter. Πολλοί χρήστες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ασφάλεια των εμβολίων στην Κίνα και καλούν την κυβέρνηση να καταστήσει διαθέσιμες στο κοινό περισσότερες πληροφορίες.

Πολλοί Κινέζοι είναι καχύποπτοι έναντι της κυβέρνησης και θεωρούν πως προσπαθεί να συγκαλύπτει κακές ειδήσεις για σκάνδαλα και προβλήματα στον τομέα της υγείας παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις περί διαφάνειας. Το 2003 η κυβέρνηση είχε αρχικά προσπαθήσει να συγκαλύψει το ξέσπασμα της επιδημίας του σοβαρού και οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS).

Η Κίνα έχει αναστατωθεί τα τελευταία χρόνια από σειρά σκανδάλων ασφαλείας διατροφικών, φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων.

Τουλάχιστον έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2008, αφού ήπιαν γάλα επιμολυσμένο με το βιομηχανικό χημικό μελαμίνη, και υπήρξαν επίσης δημοσιεύματα για παιδιά που ασθένησαν σοβαρά ή πέθαναν από προβληματικά εμβόλια κατά της εγκεφαλίτιδας, της ηπατίτιδας Β και της λύσσας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από