Ο αγώνας σήμερα στο ΟΑΚΑ (19.30 ΔΤ) μπορεί να είναι ημιτελικός, αλλά με τα δεδομένα που επικρατούν στο ελληνικό μπάσκετ ουσιαστικά κρίνει τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Ο Παναθηναϊκός ύστερα από μια μακρά περίοδο απογοητευτικών εμφανίσεων, κατά την οποία αντιμετώπισε πολλούς τραυματισμούς, υποδέχεται τον αήττητο από την αρχή της σεζόν (23-0) Ολυμπιακό, σε ένα ματς που δίνει το εισιτήριο για τον τελικό της 9ης Φεβρουαρίου (στα Δύο Αοράκια Ηρακλείου).

Η διαφορά στην αγωνιστική εικόνα των δύο ομάδων είναι εμφανής, όμως τέτοια ματς… μηδενίζουν το κοντέρ σε όλα τα επίπεδα. Παραδόσεις, σερί, φόρμα, momentum παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες και πολλά, αν όχι όλα, κρίνονται στο πάθος, τη μαχητικότητα, τη θέληση, τη συγκέντρωση, την επιθυμία…

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, περιμένει ότι το υψηλό κίνητρο που προσφέρει ο ημιτελικός θα βοηθήσει για να γυρίσει η ομάδα του Πεδουλάκη τον διακόπτη. Για να συμβεί αυτό, παραμονές Χριστουγέννων που βρισκόμαστε, ο προπονητής των Πρασίνων περιμένει τους… Μάγους με τα δώρα!

Κι όπως πριν από 2.013 χρόνια στην Ιερουσαλήμ, έτσι και σήμερα ο Παναθηναϊκός ελπίζει ότι θα δει τους δικούς του Μελχιόρ, Γκασπάρ και Μπαλτάζαρ για να του δείξουν εκείνοι το άστρο το λαμπρό που θα τον οδηγήσει στη νίκη.

Στον ρόλο του γέροντα Μελχιόρ, ο μεγαλύτερος των Πρασίνων και κινητήριος μοχλός της ομάδας, Δημήτρης Διαμαντίδης. Από τον αρχηγό του ο ΠΑΟ δεν περιμένει χρυσό, αλλά να αντιδράσει αποτελεσματικά απέναντι στην άμυνα των Ερυθρολεύκων που θα είναι σε αυτόν προσαρμοσμένη με σκοπό να περιορίσει τη δημιουργία του και να μην του επιτρέψει τα σουτ. Ο Διαμαντίδης πρέπει να βρει τρόπους να επιφέρει ρήγματα στην άμυνα του Ολυμπιακού, να εφαρμόσει pick’n’roll με τους ψηλούς και να σκοράρει από τα 6μ75.

Στον ρόλο του νεαρού Γκασπάρ, ο μικρότερος εκ των σημαντικών παικτών των νταμπλούχων Ελλάδας, Νίκος Παππάς, που νίκησε τον χρόνο και προερχόμενος από απουσία τριών εβδομάδων θα κληθεί να δώσει λύσεις στο επιθετικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού. Από τον 23χρονο γκαρντ ο Πεδουλάκης δεν περιμένει λιβάνι, αλλά πόντους στο «ένας εναντίον ενός» και ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη του Διαμαντίδη, μιας και θα απουσιάσει ο Ούκιτς.

Τέλος, στον ρόλο του μελαμψού Γκασπάρ, ο Τζέιμς Γκιστ που αναμφίβολα είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του ΠΑΟ. Ο Αμερικανός δεν πρέπει να κομίσει στην ομάδα του σμύρνα, αλλά να παλέψει (αν και μόνος) στο low-post, να ανοίξει την ερυθρόλευκη άμυνα με μακρινά σουτ και να εκμεταλλευθεί στο transition την αθλητικότητά του.

Σαφέστατα, αν μέσα από το παιχνίδι αναδειχθεί κάποιος άλλος Πράσινος και αναλάβει ρόλο μάγου, ο Πεδουλάκης δεν θα αρνηθεί τα δώρα του. Τουναντίον, για να νικήσει τον φετινό Ολυμπιακό πρέπει όλοι οι παίκτες του να ανέβουν επίπεδο και να προσφέρουν το… δωράκι τους.