«Ελεγχόμενη ζημιά» χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου την «απόδραση» του Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι διάχυτος ο προβληματισμός για την εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνηση, θυμίζοντας πλέον ένα πουλόβερ που ξηλώνεται.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν ότι παρά την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία των 153 εδρών, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει μεγάλες αντοχές και δεν αναμένουν σοβαρές αναταράξεις τουλάχιστον έως τη διπλή εκλογική δοκιμασία του Μαΐου (ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές) και το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

ΜΟΝΟΣ. Το κλίμα αυτό εκπορεύεται εν πολλοίς και από την εικόνα που έχουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι ο κ. Πολύδωρας κινείται, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, σε έναν μοναχικό δρόμο και δεν υπάρχει κάποια ομάδα βουλευτών της ΝΔ που θα μπορούσε να τον ακολουθήσει, στηρίζοντας ευρύτερες αποσχιστικές κινήσεις. Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι ο πρώην υπουργός εκφράζει διαχρονικά ένα σημαντικό τμήμα της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς και η διαγραφή του μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στη γαλάζια κομματική βάση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου φροντίζουν να διαμηνύσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει το δύσκολο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση χωρίς αμφιταλαντεύσεις, από τη στιγμή που στηρίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Το μήνυμα είναι ότι μια προσφυγή σε πρόωρες κάλπες δεν είναι στις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά και οι εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να προκύψουν μόνον ως «ατύχημα». Επί της ουσίας, το Μαξίμου διαμηνύει εκ νέου ότι εάν η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη θα υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο δεν μπορεί να δοθεί λύση από την παρούσα Βουλή, παρά μόνο μέσα από εκλογές.

Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, είναι εξαιρετικά βαρύ μετά και την έξοδο Πολύδωρα που ακολούθησε αυτήν της Θεοδώρας Τζάκρη, προκαλώντας μέσα σε έναν μήνα διπλό τραύμα στη συμμαχία ΝΔ και ΠαΣοΚ. Η διαγραφή του κ. Πολύδωρα ήταν «επιβεβλημένη», όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, και σε μεγάλο βαθμό είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο, με τις συνεχείς προκλήσεις και τη διαρκή αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι αναγνωρίζεται ένα ειδικό κομματικό και πολιτικό βάρος στην περίπτωση Πολύδωρα –εξού και η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του το επιτελείο της Συγγρού. «Τη στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται με επιτυχία να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση, ο κ. Πολύδωρας επέλεξε συνειδητά να βρεθεί απέναντι στην εθνική προσπάθεια, στην παράταξή του και να ταυτιστεί με τους αντιευρωπαϊστές, τους λαϊκιστές, τους οπαδούς της δραχμής και τους αρνητές της εθνικής προσπάθειας για τη σωτηρία της χώρας», έσπευσε να διαμηνύσει με επίσημη ανακοίνωση η ΝΔ, κίνηση που δεν είχε κριθεί σκόπιμη κατά τη διαγραφή άλλων βουλευτών.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ. Στην ίδια σκληρή γραμμή, εξάλλου, κινήθηκαν και γαλάζιοι βουλευτές, όπως η Φωτεινή Πιπιλή, η οποία προχώρησε στο πικρόχολο σχόλιο για τον πρώην υπουργό: «Οχι και ο Πολύδωρας να μας κουνάει το δάχτυλο! Η επιτομή του παλαιοκομματισμού, της ρουσφετολογίας, της σπατάλης, των δικών μας παιδιών».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα προηγούμενα 24ωρα είχε μεταφερθεί αρμοδίως στον κ. Πολύδωρα ότι δεν υπάρχει περιθώριο να μη διαγραφεί έπειτα από μια διαφοροποίησή του για τον φόρο ακινήτων ή την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Και αυτό γιατί, παρά τις εισηγήσεις που υπήρχαν να δώσει ο Πρωθυπουργός «τόπο στην οργή» στην περίπτωση που ο κ. Πολύδωρας δεν καταψήφιζε αλλά απείχε της ψηφοφορίας, ο κ. Σαμαράς φέρεται ότι είχε καταλήξει στη διαγραφή ακόμη και εάν ο πρώην υπουργός επεδίωκε έναν πόλεμο νεύρων μέσω της αποχής. «Ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να εμφανιστεί διστακτικός σε αυτήν τη συγκυρία. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα λειτουργεί συντεταγμένα και αυτό οφείλουν όλοι να το γνωρίζουν καλά…», είναι το μήνυμα επιτελικών στελεχών του κόμματος.

Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, ωστόσο, εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα ο κ. Πολύδωρας θα επιδιώξει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε εκείνο το κομμάτι της λαϊκής Δεξιάς και των ακραιφνών συντηρητικών ψηφοφόρων που είτε εμφανίζονται σήμερα κομματικά άστεγοι είτε είναι διάσπαρτοι στον χώρο που εκτείνεται από τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, τη Νέα Μέρα του Χρήστου Ζώη έως τη Χρυσή Αυγή. Το φλερτ Πολύδωρα με τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, άλλωστε, είναι καταγεγραμμένο.

ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ. Επιπλέον, θεωρούν ότι στο εξής κάθε νομοσχέδιο θα αποτελεί ισχυρό τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αναγκάζοντας και το Μαξίμου να ελέγχει πολλαπλά κάθε ρύθμιση που μπορεί να προκαλέσει κλυδωνισμούς. Πρόκειται για μια άσκηση ισορροπίας που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη μπροστά σε νέες ρυθμίσεις που θα προωθηθούν στη Βουλή καθ’ υπόδειξη και απαίτηση της τρόικας, όπως οι μειώσεις στις συντάξεις των λεγόμενων ευγενών Ταμείων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

«Ας δοκιμάσουν…»

«Η κυβέρνηση είναι περισσότερο δυνατή από όσο νομίζουν ορισμένοι. Από εκεί και πέρα, όποιος θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού και της χώρας είναι δικό του θέμα εάνθα το επιχειρήσει, αναλαμβάνοντας καιτην ευθύνη…» σχολίαζε στα «ΝΕΑ» χθεςτο απόγευμα εξ απορρήτων συνεργάτης του Πρωθυπουργού.