Σε τριετή φυλάκιση καταδικάστηκαν τρεις εξέχοντες αιγύπτιοι ακτιβιστές για το ρόλο τους σε πρόσφατες διαμαρτυρίες.
Πρόκειται για τους Άχμεντ Μάχερ, Άχμεντ Ντούμα και Μοχάμεντ Αντέλ, οι οποίοι είναι σύμβολα του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδότησε την ιστορική εξέγερση του 2011 εναντίον του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

 Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στον καθένα τους πρόστιμο ύψους 50.000 αιγυπτιακών λιρών (5.300 ευρώ).
Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ακούστηκαν από το ακροατήριο φράσεις όπως «Κάτω η στρατοκρατία! Είμαστε σε κράτος, όχι σε στρατόπεδο!».

 Η υπόθεση αφορά διαδηλώσεις που οργανώθηκαν κατά παράβαση ενός νόμου τον οποίο πέρασε το Νοέμβριο η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση και ο οποίος περιόριζε αυστηρά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

 Ακτιβιστές ισχυρίζονται πως οι υποστηριζόμενες από το στρατό αρχές, οι οποίες ήδη εφαρμόζουν σκληρά κατασταλτικά μέτρα εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες να βάζουν στόχο μέλη του κινήματος των φιλελεύθερων ακτιβιστών οι οποίοι υποστηρίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

 «Είναι πολύ σημαντικό, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Ντούμα να συλλαμβάνεται και να δικάζεται ... Όμως δεν είχαμε δει επιφανείς ακτιβιστές να καταδικάζονται πράγματι σε τόσο μακροχρόνιες ποινές», δήλωσε η Χέμπα Μοράγεφ, διευθύντρια στην Αίγυπτο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από