Σε δάσος από χάρτινα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ασυνήθιστα στολίδια έχει μετατραπεί η σκηνή του θεάτρου Ολύμπια και περίεργα ξωτικά κυκλοφορούν ανάμεσά τους.

Ο ονειρικός κόσμος των παραμυθιών ξεδιπλώνεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Ομως η έλλειψη πίστης στην αλήθεια τους από τους ανθρώπους που, μεγαλώνοντας, τα απαξιώνουν και τα αποκαλούν «παραμυθάκια» τα κάνει ευάλωτα.

Μια μάγισσα το εκμεταλλεύεται, κλέβει και κλειδώνει τα παραμύθια σε μια ιδιότυπη φυλακή. Συναγερμός. Δράση αναλαμβάνει η κυρά των παραμυθιών με την καταλυτική συμβολή των παιδιών που ακόμη έχουν αμετάβλητη την πίστη στα παραμύθια.

Το «Παραμύθι των Χριστουγέννων» –η εορταστική παραγωγή της ΕΛΣ –ξεκινά κάπως έτσι και είναι η πρώτη ολοκληρωμένη παραγωγή τής παιδική χορωδίας της κρατικής σκηνής που αποτελείται από 34 παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών.

Οι μικροί χορωδοί, προστιθέμενη αξία του λυρικού θεάτρου, «παρακολουθούν όλες τις παραστάσεις, προετοιμάζονται φωνητικά από λυρικούς καλλιτέχνες και έρχονται σε επαφή με τους καλύτερους χορευτές, μαέστρους, μονωδούς και σκηνοθέτες, γλύπτες, ζωγράφους, ξυλουργούς, δραματουργούς, βλέπουν πώς είναι στην πράξη η τέχνη του θεάτρου, γίνονται μέρος της, μελετούν και παρουσιάζουν εργασίες», όπως σημειώνει η Μάτα Κατσούλη, διευθύντρια της παιδικής χορωδίας της ΕΛΣ.

Η ιστορία που παρουσιάζουν στο θέατρο Ολύμπια τα παιδιά βασίζεται σε παραμύθια των αδελφών Γκριμ δεμένα με παραδοσιακά κάλαντα, λυρικά χορωδιακά από όπερες και αγαπημένες μελωδίες των Τσαϊκόφσκι, Μπρίτεν, Γκρούμπερ.

Στην ιστορία σημαντικό ρόλο παίζει το λευκό χρώμα. Η επιλογή του υπογραμμίζει «την καθαρή σκέψη των παιδιών, τη χωρίς ανταλλάγματα αγάπη με την οποία περιβάλλουν ό,τι μας προσφέρουν», όπως εξηγεί η Σάσα Βούλγαρη, από τους πρωτεργάτες της προφορικής νεο-αφήγησης, που έχει τη δραματουργική επιμέλεια των κειμένων. Χάρη σε αυτά, η κυρά των παραμυθιών λύνει τα μάγια και ελευθερώνει τα παραμύθια.

Και κάτι ακόμη: Ο Αϊ-Βασίλης, φορτωμένος με δώρα, θα κάνει την εμφάνισή του μέσα στη ροή της ιστορίας, στο σκηνικό της Τότας Πρίτσα (έχει και την ενδυματολογική επιμέλεια).

Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59, τηλ. 210-3662.100), έως 5 Ιανουαρίου (εκτός από 25, 26/12). Εισιτήριο: 8 έως 12 ευρώ.