Η Κεντροαριστερά, οι 58, η κυβερνητική συνεργασία με την ΝΔ, η επιστολή των «11» αλλά και η αμφισβήτηση που δέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από διάφορες πλευρές κυριάρχησαν στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Εξηγήσεις για την επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε να δώσει ο Θάνος Μωραίτης που συνυπογράφει το κείμενο των 11 λέγοντας :«πρόεδρε δεν θα έπρεπε να το πάρεις προσωπικά γιατί εμείς απλώς βγάλαμε την αγωνία μας. Το γεγονός όμως ότι υπήρξε μία άτυπη ενημέρωση από τη Χαριλάου Τρικούπη, που έλεγε ότι παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες, είναι απαράδεκτο». Πρόσθεσε επίσης, ότι «εμείς οι 11 δεν έχουμε τίποτα με τους 58, αλλά ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Και συνέχισε λέγοντας, πως πρέπει να δούμε πού θα πάει ο κυβερνητικός συμβιβασμός με τη δεξιά».

Στον κ. Μωραίτη απάντησε ο Βαγγέλης Βενιζέλος σχολιάζοντας πως «έγινε πράγματι παραβίαση ανοιχτών θυρών γιατί με κάποιους από εσάς ήμουν την ίδια ημέρα μαζί κι επίσης γνωρίζατε ότι υπήρχε προγραμματισμός για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε μία εβδομάδα».

Σε ό,τι αφορά την ακολουθούμενη στρατηγική για την Κεντροαριστερά ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο ίδιος εκτελεί τις αποφάσεις του συνεδρίου χωρίς να παρεκκλίνει ούτε σπιθαμή από όσα έχουν συμφωνηθεί.

Σε εκείνο το σημείο τον διέκοψε ο Κώστας Σκανδαλίδης λέγοντας ότι «έχουν μεσολαβήσει πολλά από τότε». Μάλιστα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έδειξε μία διστακτικότητα για τις διεργασίες που συντελούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και ζήτησε να μάθει πώς θα προχωρήσει οργανωτικά το όλο εγχείρημα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει τις αποφάσεις να τις πάρει η βάση ενδεχομένως και με ένα δημοψήφισμα για τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Βενιζέλος έδειξε να γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί λέγοντας πως «ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει» και μάλιστα φέρεται να είπε πως αμφισβητείται ακόμη και από τους 58 πλην διαφόρων ομάδων μέσα στο ΠΑΣΟΚ είτε αυτοί είναι 32 ή 15 για να προσθέσει πως «εκείνο που προέχει είναι να πάει καλά η χώρα» για την οποία προσωπικά έχει σηκώσει τον σταυρό του μαρτυρίου.

Στον Θάνο Μωραίτη απάντησε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης λέγοντάς του ότι «βγάλατε την επιστολή ενόψει του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ» για να προσθέσει πως αν και είναι σωστό να υπάρχουν διαφωνίες δεν είναι σωστό να εκδηλώνονται σε λάθος χώρο και χρόνο». «Ποιον εννοείς;» ρώτησε ο κ. Μωραίτης και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου απάντησε εσάς».

Παρέμβαση έκανε και η Τόνια Αντωνίου ζητώντας να υπάρξει μετεξέλιξη της παράταξης και «στις ευρωεκλογές να πάμε με τις μεγαλύτερες συνθέσεις», χωρίς να αποκλείουμε στο μέλλον «οι συνθέσεις να συμπεριλάβουν όλα τα ιστορικά ρεύματα που μας εξέφρασαν». Η πρώην βουλευτής είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού «ούτε για σύμβολα ούτε για ονόματα», για να προσθέσει: «Πάμε για άλλα. Αλλά αυτό προϋποθέτει αυτόνομη προγραμματική πρόταση».

Ο Παύλος Χρηστίδης γραμματέας της νεολαίας είπε ότι «το σημαντικό δεν είναι εάν θα είμαστε υπό την ομπρέλα των 58, του ΕΣΚ ή του ΠΑΣΟΚ αλλά τι εκπροσωπούμε και πώς εκφράζουμε την πολιτική μας».