Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να μην επιβραδύνει το σχέδιο τραπεζικής ένωσης ώστε να μπορέσει αυτό να υιοθετηθεί στις αρχές του 2014.

Μιλώντας στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Algemeine Zeitung, ο γερμανός υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμφωνία που υιοθέτησε η ΕΕ για την τραπεζική ένωση και τη σωτηρία των προβληματικών τραπεζών.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για αυτό που αποφασίστηκε για την τραπεζική ένωση (...) Τώρα έγκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία πριν από τις προσεχείς ευρωεκλογές το Μάιο του 2014» δήλωσε ο υπουργός.

Όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γερμανός Μάρτιν Σουλτς, υποσχέθηκε την Πέμπτη «πολύ μακρές διαπραγματεύσεις» με τους ευρωβουλευτές, κρίνοντας το κείμενο «ανησυχητικό» και «πολύ μακριά» από τις προσδοκίες των ευρωπαίων βουλευτών.

Η τραπεζική ένωση

Η συμφωνία θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού αποφάσεων, αρμόδιου να αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί τράπεζες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να οργανώνει ενδεχομένως την πτώχευσή τους.

Θα είναι ο δεύτερος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης, ο οποίος θα επιτρέψει οι οικονομικές κρίσεις να μην επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά των κρατών της ευρωζώνης.

Ο πρώτος πυλώνας, η ενιαία επίβλεψη που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος του 2014 και είχε κι αυτός απαιτήσει μαραθώνιες διαβουλεύσεις πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Ο μηχανισμός αποφάσεων θα αρχίσει να λειτουργεί το 2015 και θα εφαρμοστεί άμεσα σε ό,τι αφορά τις 130 πιο σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς και τις διασυνοριακές τράπεζες.

Θα δημιουργηθεί ένα συμβούλιο αποφάσεων, το οποίο θα αποφασίζει αν θα ανακεφαλαιοποιήσει ένα ίδρυμα ή θα το θέσει υπό εκκαθάριση.

Ένα ενιαίο ταμείο θα έρθει να συμπληρώσει το μηχανισμό και θα χρησιμεύει κυρίως για να οργανώνει την πτώχευση μιας τράπεζας ή για να χρηματοδοτεί τα κόστη της αναδιάρθρωσής της. Θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά από το 2016, αλλά δεν θα είναι πλήρως επιχειρησιακό πριν περάσουν 10 χρόνια.

Το ταμείο αυτό, η ίδια η ύπαρξη του οποίου δεν αντιμετωπιζόταν πάντα θετικά από το Βερολίνο, θα είναι αρχικά «τμηματικό»: κάθε τμήμα θα τροφοδοτείται από τις τράπεζες ενός κράτους και δεν θα επιτρέπεται να διασώζει παρά τις τράπεζες του κράτους αυτού. Όμως τα τμήματα αυτά θα εξαφανισθούν σταδιακά για να καταλήξουν έπειτα από 10 χρόνια σε ένα ενιαίο ταμείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από