Τρεις τσέχοι Άη Βασίληδες θα περάσουν τις επόμενες τρεις ημέρες σε ένα από τα κλουβιά του ζωολογικού κήπου της Πράγας στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του παραδοσιακού «Γιέζισεκ», του Θείου Βρέφους που μοιράζει τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα μικρά παιδιά στην Τσεχία εδώ και αιώνες.

Ο Άγιος Βασίλης είναι «ένα είδος πολύ επιθετικού εισβολέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου, Μίχαλ Στάστνι, παρουσιάζοντας αυτήν την εκδήλωση.

Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο ροδομάγουλος άγιος με τη μακριά λευκή γενειάδα, το χαρακτηριστικό γέλιο και την κατακόκκινη στολή έχει εισβάλει στα τσεχικά καταστήματα και έχει κατακλύσει τα διαφημιστικά σποτάκια.

Η Τσεχία τιμά ιδιαίτερα την παράδοση του «Γιέζισεκ» και μάλιστα σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση ο αμερικανόφερτος Άη Βασίλης «ενοχλεί» το 80% των κατοίκων της χώρας.

Οι τρεις Άη Βασίληδες του ζωολογικού κήπου θα σιτίζονται κάθε ώρα με τηγανιτές πατάτες, χάμπουργκερ και κόκα-κόλα.

Στο παρελθόν οι Τσέχοι είχαν αντισταθεί με επιτυχία και απέναντι σε έναν άλλο ξένο γενειοφόρο άγιο, τον Ρώσο «Ντεντ Μόροζ» ή «Παππού Πάγο» ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 1948, με την άνοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Εκείνη τη χρονιά τα παιδιά πληροφορήθηκαν με έκπληξη ότι οι κούκλες, τα τρενάκια και τα αυτοκινητάκια που έβρισκαν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν θα έφερνε ένα μωρό που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ αλλά ένας παππούλης από τα βάθη της ανατολής.