Τέσσερις είναι οι βασικές προτεραιότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου «Γαία»

Η εξέλιξη των άστρων

Το διαστημικό τηλεσκόπιο αναμένεται να μας διαφωτίσει σε θέματα σχετικά με τον πυρήνα των άστρων, τα πυρηνικά τους καύσιμα, τη διάχυση χημικών στοιχείων.

Η γαλαξιακή δομή

Το τηλεσκόπιο θα παράσχει τις απαιτούμενες λεπτομέρειες για τη μελέτη της δομής και της δυναμικής του γαλαξία μας. Αυτό θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων με τη μελέτη της ακριβούς θέσης και ταχύτητας των άστρων, της κατανομής τους στον χώρο και του είδους τους, της φωτεινότητάς τους και του χρώματός τους.

Κοντινά στη Γη αντικείμενα

Το τηλεσκόπιο θα μπορεί να δει αόρατους από τη Γη αστεροειδείς που κρύβονται από το φως του Ηλιου. Θα μελετήσει τις θέσεις και τις ταχύτητες και άλλων αστεροειδών, θα υπολογίσει τη μάζα τους παρατηρώντας τη βαρυτική επίδραση που τους ασκούν άλλοι πλανήτες και με φωτομετρικές παρατηρήσεις θα καταγράψει τις ιδιότητες της επιφάνειάς τους και τη χημική τους σύσταση, χάρη στην ποσότητα φωτός που ανακλούν σε συγκεκριμένα μήκη κύματος.

Εξωπλανήτες

Εκτιμάται ότι το τηλεσκόπιο θα μπορέσει να ανακαλύψει χιλιάδες εξωπλανήτες που περιφέρονται γύρω από άστρα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Θα είναι σε θέση να υπολογίζει το μέγεθός τους από χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα περιφοράς τους και η κλίση αυτής. Μέχρι τις αρχές του φετινού Δεκεμβρίου, ο αριθμός των εξωπλανητών που είχαν ανακαλυφθεί ήταν 1.054 σε 800 πλανητικά συστήματα. Εικάζεται ότι στον γαλαξία μας μπορεί να υπάρχουν περί τα 40 δισεκατομμύρια πλανήτες με μάζα αντίστοιχη με της Γης και από αυτούς τα 11 εκατομμύρια να περιφέρονται γύρω από ήλιους σαν τον δικό μας.