Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε την απελευθέρωση του απόστρατου στρατηγού Τσεβίκ Μπιρ, φερόμενου ως εγκεφάλου του λεγόμενου «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος» με το οποίο εκδιώχθηκε από την εξουσία η πρώτη κυβέρνηση της Τουρκίας με τη συμμετοχή ισλαμιστών, το 1997, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο στρατηγός Μπιρ, ο οποίος ήταν εκείνητην εποχή υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, αρμόδιος για στρατηγικά θέματα, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2012 μαζί με άλλα 102 πρόσωπα, με την κατηγορία ότι «ανέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση δια της βίας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ο Μπιρ ήταν ανάμεσα στους πέντε τελευταίους κατηγορούμενους οι οποίοι τελούσαν υπό κράτηση για την υπόθεση αυτή και απελευθερώθηκαν υπό όρους, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν πλέον να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας.

Πάντως, το δικαστήριο τους επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η δίκη, η οποία άρχισε στις 2 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο στρατός είχε προκαλέσει με το τελεσίγραφο της 28ης Φεβρουαρίου 1997 την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού επικεφαλής του οποίου είχε τεθεί ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν, ο πολιτικός μέντορας του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο στρατός είχε βγάλει τον Φεβρουάριο του 1997 μια ίλη τεθωρακισμένων στους δρόμους μιας συνοικίας της Άγκυρας και συνέχισε να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση έως ότου αυτή κατέρρευσε, τον Ιούνιο εκείνου του έτους.

Οι τότε ισλαμιστικές δημοτικές αρχές είχαν λίγο νωρίτερα οργανώσει μια δημόσια συγκέντρωση για την «απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ», κατά την οποία είχαν πλέξει το εγκώμιο της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ο στρατός είχε ωθήσει σε παραίτηση την κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς αιματοχυσία και χωρίς να επιβληθεί στρατιωτικό καθεστώς.

Κατηγορούμενος σε αυτή τη δίκη είναι και ο τότε αρχηγός του τουρκικού στρατού και μετέπειτα αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκε ενώπιον των δικαστών οποιαδήποτε συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Μετά την άνοδο στην εξουσία της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του, ο Ερντογάν περιόρισε την επιρροή των στρατιωτικών στην πολιτική ζωή.

Δεκάδες αξιωματικοί, εν ενεργεία και απόστρατοι, έχουν καταδικασθεί από το 2008 έπειτα από πολλές δίκες για διάφορες συνωμοσίες εναντίον της κυβέρνησης.