Ευθείες βολές κατά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη στασιμότητα της πορείας της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έριξε ο Νίκολα Γκρούφεκσι, πρωθυπουργός της γείτονος χώρας.

Συνέντευξη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι φιλοξενεί αυτήν την εβδομάδα η αυστριακή εφημερίδα Die Presse ενόψει της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα. Ο Γκρούεφσκι καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση Σαμαρά και στον ίδιο προσωπικά για τη μη επίλυση του προβλήματος με το όνομα και τη μη έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Εθνικιστική ρητορική»

«Εδώ και ενάμιση χρόνο έχουν παγώσει οι άμεσες συζητήσεις με την ΕΕ επειδή η άλλη πλευρά δεν αποδέχεται διάλογο για λύση στο πρόβλημα του ονόματος» υποστηρίζει ο Γκρούεφσκι. «Το κλίμα χειροτέρευσε αισθητά από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση μέσα του 2012. Η αίσθησή μου είναι ότι η άλλη πλευρά δεν δέχεται συμβιβασμούς. (...) Στο θέμα ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Πίσω από αυτό βρίσκεται η Ελλάδα που με επιτηδειότητα κατάφερε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εμείς είμαστε οι άτεγκτοι εθνικιστές και ότι φταίμε εμείς για το μπλοκάρισμα. Η εκστρατεία πειθούς είναι πιο εύκολη όταν κάποιος είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ κι όταν καθημερινά επικοινωνεί με τα άλλα μέλη. Αλλά και εντός της ΕΕ δεν υπάρχει η ετοιμότητα να ζητήθούν από την Αθήνα συμβιβασμοί εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η Αθήνα αυτό το ξέρει και μπορεί να συνεχίζει ατάραχη» υποστηρίζει ο Γκρούεφσκι.

Ο αυστριακός δημοσιογράφος ρωτά τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ εάν γι' αυτήν την επιδείνωση υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός Σαμαράς. «Είναι ένας από τους δύο δημιουργούς του προβλήματος», επιμένει ο Γκρούεφσκι. «Το 1991, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Μητσοτάκη, έφερε το θέμα πάνω στο "χαλί", όταν δεν υπήρχε καν πρόβλημα ονόματος. Ο Σαμαράς οικοδόμησε όλη την καριέρα του πάνω σε εθνικιστική ρητορική και στη διένεξη με τη "Μακεδονία". Ως υπουργός Πολιτισμού το 2008 ερμήνευσε την ελληνική στρατηγική ως εξής: Η Αθήνα θα πρέπει να καθυστερήσει την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας μέχρι ότου η ΠΓΔΜ διαλυθεί και συγχωνευτεί από τους γείτονές της. Σήμερα χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα, αλλά νομίζω ότι οι πεποιθήσεις του δεν έχουν αλλάξει και πολύ».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής προεδρίας η Ελλάδα θα εξασφαλίσει διάφορα προνόμια και εκφράζει την επιθυμία του προς τα άλλα κράτη-μέλη να κάνουν στην Αθήνα σαφές ότι η αλληλεγγύη έχει και τα όριά της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από