Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας απέρριψε την Πέμπτη την πρόταση της κυβέρνησης να μειώσει τις συντάξεις στον δημόσιο τομέα, προκαλώντας ανησυχία στη Λισαβόνα που επιδιώκει να μειώσει τις δαπάνες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, στα μέσα του 2014.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι το μέτρο αυτό είναι «αντισυνταγματικό καθώς παραβιάζει την Αρχή της εμπιστοσύνης» και δεν είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι να στερηθούν τις οικονομίες τους.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι οικονομολόγοι βλέπουν αυτή την απόφαση του δικαστηρίου ως τη μεγαλύτερη απειλή στις προσπάθειες της Πορτογαλίας να βγει από το πακέτο διάσωσης, ενώ αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητήσει άλλους τρόπους για την εξοικονόμηση χρημάτων.

Από τις περικοπές στις συντάξεις θα εξοικονομούνταν περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ. Παρά το γεγονός ότι το ποσό αυτό δεν είναι μεγάλο, μία διαφορετική σειρά μέτρων για περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων θα μπορούσε επίσης να αμφισβητηθεί από το ίδιο δικαστήριο.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι δεν είχε ετοιμάσει νέα φορολογικά μέτρα για την περίπτωση απόρριψης της πρότασης από το δικαστήριο.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, θα μπορούσε ως εναλλακτική λύση να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων στη φορολογία.