Ξεκίνησε η μεγάλη επένδυση που υλοποιεί η Philip Morris στο Αγρίνιο για τη μετατροπή των παλαιών αποθηκών της Παπαστράτος σε κέντρο αποθήκευσης και διανομής καπνών ανατολικού τύπου, για όλη την Ευρώπη.

Σε αυτό το logistics hub θα αποθηκεύονται καπνά προερχόμενα από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τα οποία στη συνέχεια θα διακινούνται προς εργοστάσια της εταιρείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

Πρόσφατα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη μεταφορική εταιρεία που θα αναλάβει τις οδικές μεταφορές καπνών στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γύρω στις 25 εταιρείες από το Αγρίνιο και άλλες πόλεις. Παράλληλα, δημοσιεύθηκε και η σχετική αγγελία για τις προσλήψεις προσωπικού. Με την ολοκλήρωση του έργου, υπολογίζεται ότι στην αποθήκη θα απασχολούνται συνολικά γύρω στα 50 άτομα.

Οι αποθήκες του Αγρινίου έχουν επιφάνεια συνολικά 58.000 τ.μ. και βρίσκονται σε έκταση 250.000 τ.μ. Η μετατροπή τους σε logistics hub αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2014, οπότε και θα αρχίσουν οι πρώτες αγορές καπνών.

Στόχος είναι να διακινούνται από το Αγρίνιο 15.000 τόνοι καπνού που θα μεταφέρονται οδικώς ή μέσω του Πειραιά προς τη λοιπή Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι ετησίως θα διακινούνται περί τα 2.500 κοντέινερ. Τα σχέδια της Philip Morris International για τη μετατροπή των αποθηκών του Αγρινίου σε πανευρωπαϊκό logistics hub είχε παρουσιάσει τον Αύγουστο στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Νικήτας Θεοφιλόπουλος.

Η κίνηση εντάσσεται στο σχέδιο της πολυεθνικής να απορροφήσει κατά την τριετία 2013-2015 συνολικά το 50% της παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου που παράγεται στην Ελλάδα. Η σχετική συμφωνία μεταξύ της Philip Morris International και της κυβέρνησης είχε υπογραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο, με προφανή οφέλη για τους 25.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες του κλάδου στη χώρα.