Με άλμα υποδέχτηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την διαβεβαίωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) ότι τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και μετά τη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,43%, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη 1,68%, ενώ στο Χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε άνοδο 1,64%.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1,64%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε πάνω από τα επίπεδα των 1.150 μονάδων, στις 1.155,53 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,81% μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις.

Η FED ανακοίνωσε ότι από το νέο έτος θα μειώσει κατά 10 δισ. δολ τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, οι οποίες πλέον θα διαμορφώνονται από τα 85 στα 75 δισ. δολ, επικαλούμενη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία.

Η FED ανακοίνωσε ότι μείωσε «συγκρατημένα», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την αγορά ομολόγων λόγω των καλύτερων συνθηκών που καταγράφονται στην αμερικανική αγορά εργασίας. Η FED αποφάσισε να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση ρεκόρ πριν από 15 μήνες περίπου ρίχνοντας άφθονη ρευστότητα στην αγορά.