Το πρωί μίλησε στο Κοινοβούλιο. Το απόγευμα, συνοδευόμενη από τον νέο Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μετέβη στο Παρίσι για να συναντήσει τον πρόεδρο Ολάντ. Και σήμερα, με τον αέρα της επανεκλογής της για τρίτη θητεία, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πηγαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Εχει τη μεγαλύτερη εμπειρία από τους 27 ομολόγους της, από τους οποίους θα ζητήσει όχι μόνο δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά και θεσμικές αλλαγές για την υλοποίησή τους. Η Μέρκελ θέλει ακόμα και αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί καλύτερος και αποτελεσματικότερος έλεγχος της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Η Ευρώπη έκανε «σημαντικά βήματα στην πορεία της σταθεροποίησης και ανάπτυξης», είπε η καγκελάριος στη χθεσινή, πρώτη κοινοβουλευτική ομιλία τής νέας της θητείας. Ο απολογισμός της χρονιάς είναι, κατά την άποψή της, θετικός. Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη «δεν έχει τελειώσει, αλλά μπορεί να ξεπεραστεί οριστικά», είπε. Συνεχάρη θερμά την Ιρλανδία και την Ισπανία, τις δύο χώρες που εγκαταλείπουν τα Μνημόνια, αλλά είχε καλά λόγια και για τις υπόλοιπες χώρες. «Η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν κάνει σαφή βήματα προόδου», διαπίστωσε από το βήμα της Μπούντεσταγκ. Ειδικά για την Ελλάδα, κύκλοι της καγκελαρίας σημείωναν χθες την επιτυχία του αναμενόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που ελάχιστοι θεωρούσαν εφικτό πριν από έναν χρόνο. Επίσης τα ταμεία της ευρωδιάσωσης είναι σε καλή κατάσταση: από τα 100 δισ. που προορίζονταν για την Ισπανία έχουν απορροφηθεί μόνο τα 41, ενώ τα υπόλοιπα παραμένουν διαθέσιμα για άλλες ανάγκες.

Το επόμενο βήμα είναι «να διασφαλιστεί το μέλλον της Ευρώπης», είπε η Μέρκελ, και αυτό απαιτεί αλλαγές και στις συνθήκες της ΕΕ. «Οποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί επαναρύθμιση ορισμένων αρμοδιοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, ένα σημαντικό εργαλείο θα είναι στη σύναψη συμφωνιών ανάμεσα στην Κομισιόν και ένα κράτος-μέλος για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά του με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα, όπως δάνεια, ενισχύσεις, ανάληψη εγγυήσεων. Με απόφαση του εθνικού Κοινοβουλίου οι μεταρρυθμίσεις θα ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο για να διασφαλίζεται αυστηρότερη νομική δέσμευση για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Η Μέρκελ πιέζει από καιρό για τέτοια μέτρα εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής Ενωσης. Μέχρι τώρα αναβάλλονταν, και ούτε στο σημερινό Συμβούλιο θα ληφθούν αποφάσεις. Αλλά η Γερμανία επαναφέρει την εξέλιξη της θεσμικής βάσης της Ενωσης, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις στο Συμβούλιο του επόμενου καλοκαιριού. Στο σκέλος της διεύρυνσης το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την περίπτωση της Σερβίας. Η Αλβανία δεν θα πάρει τώρα το χρίσμα του υποψήφιου μέλους, η απόφαση αυτή παραπέμπεται για το καλοκαίρι του 2014.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου έγινε πάντως αισθητή και μια άλλη παρουσία: της Σάρα Βάγκενκνεχτ, αντιπροέδρου του κόμματος «Αριστερά». «Μας παραδώσατε στις τράπεζες», είπε, χαρακτηρίζοντας την τραπεζική ένωση «ασφάλεια ζωής για τράπεζες-σκουπίδια και βαριά υποθήκη για τους φορολογουμένους». Η «κόκκινη Σάρα» κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι είναι υπεύθυνη για 120 αυτοκτονίες στην Ελλάδα στο τρίμηνο που η καγκελάριος διαπραγματευόταν για τη νέα κυβέρνηση. «Απαράδεκτη κατηγορία, πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά χρονικά», απάντησε ο Σοσιαλδημοκράτης Νιλς Ανεν. Ο φυσικός ηγέτης της «Αριστεράς» Γκρέγκορ Γκίζι απουσίαζε.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ – ΟΛΑΝΤ ΣΤΟ ΕΛIΖΕ

«Δεν έχουμε ακόμη περάσει τον λόφο»

Σε «νέο στάδιο» εισέρχονται οι σχέσεις Ανγκελα Μέρκελ – Φρανσουά Ολάντ, όπως δήλωσε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος μετά το χθεσινό ταξίδι-αστραπήστο Παρίσι όπου συναντήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα με τον γάλλο ομόλογό της.«Οι πολιτικές μας έχουν δείξει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε ακόμη περάσει τον λόφο», δήλωσε η Μέρκελ από το Μέγαρο των Ηλυσίων, με τον Ολάντ στο πλευρό της.

Σ. Βάγκενκνεχτ

Ούτε λέξη για έξοδο από το ευρώ

Η «κόκκινη Σάρα» είναι συμβία του συνιδρυτή του κόμματος Οσκαρ Λαφοντέν, που πριν από έναν μήνα ζητούσε «ένα καλύτερο νομισματικό σύστημα, στο οποίο θα μπορούν να επιστρέφουν στα εθνικά τους νομίσματα χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα». Η Βάγκενκνεχτ απέφυγε χθες τέτοια αναφορά.