Μετά τον φόρο ακινήτων, η γκρίνια περισσεύει στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο απελευθέρωσης των πλειστηριασμών. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τείχος βουλευτών, αλλά αναγνωρίζουν ότι έως το Σάββατο, όταν θα δοθεί η τελευταία κρίσιμη μάχη στη Βουλή, θα χρειαστεί να γίνουν και άλλες κινήσεις κατευνασμού. Το κλίμα αυτό, άλλωστε, κατέγραψε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συναντήθηκε με ομάδα γαλάζιων βουλευτών. Οι τόνοι χαμήλωσαν σε δεύτερη συνάντηση, χθες το βράδυ στη Βουλή, καθώς υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τον υπουργό για επιμέρους βελτιώσεις, αφού «οι ρυθμίσεις που προωθούνται δεν είναι γραμμένες στην πέτρα, αλλά σε χαρτί…».

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΥΡΑ. Στην αρχική συνάντηση, χθες το πρωί, πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της ρύθμισης, ο υπουργός προέβαλε ιδιαίτερα το ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία, χωρίς να περιμένει τη συγκατάθεση της τρόικας. Αλλά αυτό έδωσε, τελικώς, περισσότερα επιχειρήματα στους 25 βουλευτές (οι περισσότεροι από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής), οι οποίοι εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τη νέα φόρμουλα.

Η μεγαλύτερη ένσταση αφορούσε τα νέα κριτήρια προστασίας που λειτουργούν σωρευτικά (200.000 ευρώ για την αξία ακινήτου, οικογενειακό εισόδημα 35.000 ευρώ και συνολική περιουσία 270.000 ευρώ), με αποτέλεσμα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «κάποιοι τελικώς να την πληρώσουν». Αρκετοί βουλευτές, εξάλλου, επέμειναν στην παράταση του ισχύοντος καθεστώτος, με βασικό επιχείρημα ότι η αλλαγή αφορά μόνον το 2014, αφού στη συνέχεια θα ακολουθηθεί το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια. «Αφού πάμε μονομερώς, να πάμε όπως θέλουμε εμείς», ανέφερε ο Γιώργος Βλάχος.

Σχεδόν από όλους, πάντως, εκφράστηκε η ανησυχία ότι η ρύθμιση «μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για μεγάλη κοινωνική αναταραχή». «Εγώ αυτό δεν μπορώ να το ψηφίσω», διεμήνυσε –κατά τις ίδιες πληροφορίες –ο Γιώργος Καρασμάνης, ενώ ο Δάνης Τζαμτζής στάθηκε στο πολιτικό κόστος από έναν «άδικο» πλειστηριασμό, που είναι δύσκολο να σηκώσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι βουλευτές: «Με αυτά θα μας μαυρίσουν όλους…», αποφάνθηκε, συνεπικουρούμενος από τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος εκτίμησε ότι «όλοι οι βουλευτές θα έχουν μεγάλο πρόβλημα στις περιφέρειές τους». «Η κυβέρνηση δεν θα αντέξει ούτε έναν πλειστηριασμό. Θα πάρουν τους δικαστικούς κλητήρες με τις καραμπίνες…», προειδοποίησε η Σοφία Βούλτεψη, η οποία έθεσε ζήτημα για την πίεση που ασκείται από τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της ρύθμισης. «Το διαπραγματεύεστε έξι μήνες, δεν μπορείτε να φέρνετε μια ρύθμιση στο παρά ένα…», είπε.

ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, υπόγεια γκρίνια καταγράφεται και στο ΠΑΣΟΚ, με τους περισσότερους βουλευτές να ζητούν βελτιωτικές κινήσεις, χωρίς ωστόσο να διαμορφώνεται ένα μέτωπο σφοδρής αντίδρασης. Το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς θα συζητηθεί σήμερα στον αρμόδιο ΚΤΕ Οικονομικών, αλλά βουλευτές όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης βλέπουν τη ρύθμιση ως μια θετική βάση εκκίνησης που αφήνει περιθώριο για επιπλέον αλλαγές. Την ίδια θέση εκφράζει και ο Θάνος Μωραΐτης, ενώ αναγκαίες θεωρεί τις περαιτέρω βελτιώσεις και ο Μιχάλης Κασσής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης δεν άφησε ανοικτό πεδίο για βελτιώσεις στα οικονομικά κριτήρια που προβλέπει η ρύθμιση, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πρόνοια για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε συνεννόηση με την τράπεζά τους, καθώς και για τους εγγυητές των δανείων.