«Το κυβερνητικό σχέδιο «προστασίας» από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας είναι ωμός εκβιασμός εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, που μετατρέπονται σε ομήρους των τραπεζών. Προϋπόθεση για να μην τους πετάξει η τράπεζα έξω απ’ το σπίτι τους είναι η μόνιμη αφαίμαξή τους, αφού η ρύθμιση υποχρεώνει μια λαϊκή οικογένεια, που στις σημερινές συνθήκες μόλις και μετά βίας τα βγάζει πέρα, να καταβάλει από 10% έως 20% των εισοδημάτων της στις τράπεζες, ακόμα και για εξαιρετικά περιορισμένα εισοδήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας πως στην πραγματικότητα προστατεύονται οι τράπεζες και την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των πλειστηριασμών το 2015 για την κύρια κατοικία λαϊκών οικογενειών, ενώ τα πολλαπλά κριτήρια που τίθενται ως προϋποθέσεις καθιστούν τον νόμο σχεδόν κενό γράμμα.

«Το νέο σχέδιο «προστασίας» αφορά αποκλειστικά την πρώτη κατοικία. Δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για την προστασία δεύτερης κατοικίας, ενώ αίρει και την απαγόρευση πλειστηριασμών για σχετικά μικρά χρέη που υπήρχε μέχρι σήμερα», επισημαίνει το ΚΚΕ, τονίζοντας πως «ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών, για σχετικά μικρά χρέη, σημαίνει ότι θα βγουν στο σφυρί δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, χρεοκοπημένων απ’ την κρίση, αυτοαπασχολούμενων».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, πως το όλο σχέδιο στοχεύει στη χρηματοδότηση του τραπεζικού κεφαλαίου μέσω της καθολικής υποχρέωσης καταβολής δόσεων στις τράπεζες, στην συγκέντρωση γης στα χέρια των ομίλων, για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει ο δρόμος των κατασχέσεων λόγω χρεών στις εφορίες.

«Τόσο η κυβερνητική πρόταση, όσο και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση της αβεβαιότητας για ένα χρόνο, αφήνουν ανοιχτό τον δρόμο σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, συντηρώντας τα αδιέξοδα και την αγωνία όσων, εξαιτίας της φτώχειας και της ανεργίας, δεν μπορούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχέδιο της κυβέρνησης, καλώντας τους εργαζόμενους, μέσα από τα συνδικάτα τους, τις λαϊκές επιτροπές, να μην επιτρέψουν κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.