Τον Γιάννη Ταφύλλη μέλος της γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χθες στη Βουλή ως τον άνθρωπο που παρέσυρε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ο Γιάννης Ταφύλλης είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακά στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Essex της Αγγλίας με εξειδίκευση στην ανάλυση και τη σχεδίαση πληροφορικών συστημάτων υψηλών απαιτήσεων.

Αποστρατεύθηκε από την Πολεμική Αεροπορία έπειτα από 25 χρόνια με τον βαθμό του σμηνάρχου (κατόπιν αιτήσεώς του), ενώ υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικών και επιτελής και στη συνέχεια ως επικεφαλής του φορέα για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της υποδομής των πληροφορικών συστημάτων που υποστηρίζουν το επιχειρησιακό έργο της Αεροπορίας έως και σήμερα.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει τιμηθεί πέντε φορές από την ΠΑ γιατί συνέβαλε στην αποκάλυψη και τεκμηρίωση σοβαρών προβλημάτων σε αεροσκάφη που παρελάμβανε η Αεροπορία, την περίοδο της περίφημης «Αγοράς του Αιώνα».

Εχει διατελέσει διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Λογισμικού των Ιπταμένων RADAR του NATO στη Γερμανία έχοντας υπό την εποπτεία του επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό από δώδεκα χώρες, ενώ αμέσως μετά προσελήφθη ως σύμβουλος Πληροφορικής στο Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης. Εργάστηκε ως σύμβουλος και τεχνικός διευθυντής σε εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού με δραστηριότητα στο εξωτερικό.