Με τον φόβο ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω συσσωρευμένων οφειλών σε τράπεζες και Εφορία ζει ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα. Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Marc σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας:

– Το 28,1% των νοικοκυριών ή περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχουν στεγαστικό δάνειο. Από αυτά, 168.000 νοικοκυριά (16,8%) έχουν καθυστερημένες οφειλές σε μόνιμη βάση και 220.000 νοικοκυριά (22%) τα αποπληρώνουν μεν, αλλά με συχνές καθυστερήσεις.

– Το 35% των νοικοκυριών έχει συσσωρευμένες οφειλές, στις οποίες εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το επόμενο έτος.

– Ενα στα τρία νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του εξαιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων). Η ανασφάλεια αυτή, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο αποεπένδυσης και κατάρρευσης των αξιών των ακινήτων.