Πρόθυµος να συµβάλει στις έρευνες της Βραζιλίας γύρω από το εύρος της αµερικανικής κατασκοπείας στη µεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αµερικής δηλώνει ο Εντουαρντ Σνόουντεν. Υπό έναν όρο όµως• ότι η Βραζιλία από την πλευρά της θα του παραχωρήσει µόνιµο πολιτικό άσυλο.

«Πολλοί βραζιλιάνοι γερουσιαστές έχουν ζητήσει τη βοήθειά µου στις έρευνές τους πάνω στα πιθανά εγκλήµατα εις βάρος των πολιτών της χώρας», γράφει ο πρώην υπάλληλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) σε µια «ανοιχτή επιστολή προς τον λαό της Βραζιλίας», η οποία δηµοσιεύθηκε χθες στην εφηµερίδα «Φόλια ντε Σάο Πάολο». «Εως ότου µια χώρα µού εγγυηθεί µόνιµο πολιτικό άσυλο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επεµβαίνει στη δυνατότητά µου να µιλώ», προσθέτει.

Η δηµοσίευση της επιστολής του Σνόουντεν, ο οποίος απολαµβάνει προσωρινό άσυλο για έναν χρόνο στη Ρωσία, συµπίπτει µε µια δικαστική απόφαση-καταπέλτη για την αµερικανική υπηρεσία ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Τη Δευτέρα, οµοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε αντισυνταγµατική τη µαζική συλλογή τηλεφωνικών δεδοµένων αµερικανών πολιτών (αριθµοί τηλεφώνων, διάρκεια κλήσεων κ.ά.). «Είναι προφανές ότι το πρόγραµµα παρακολούθησης καταστρατηγεί τις αξίες που υπερασπίζεται η τέταρτη τροπολογία του αµερικανικού Συντάγµατος, η οποία αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής», τόνισε ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριµένο πρόγραµµα βασίζεται σε µια σχεδόν «οργουελιανή τεχνολογία».