Μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε μία έκκληση «δίχως προηγούμενο, όπως δεν έχει προηγούμενο και το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης» στη χειμαζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Οπως μαρτυρά η νέα εκατόμβη θυμάτων στο Χαλέπι, ανάμεσά τους και 30 παιδιά, η κρίση στη Συρία είναι μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας καθώς τα τελευταία χρόνια δεν διεξήχθησαν πόλεμοι ούτε σημειώθηκαν φυσικές καταστροφές που να βύθισαν σχεδόν έναν ολόκληρο λαό στην απόλυτη απελπισία.

Μελέτη της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) προειδοποιεί ότι ο συριακός λαός βρίσκεται στα πρόθυρα της λιμοκτονίας και ότι χιλιάδες παιδιά είναι «σοβαρά υποσιτισμένα».

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι δεν έχουν τρόφιμα, ούτε φάρμακα ούτε καύσιμα, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε σπίτι, ούτε δουλειά. Και σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η καταιγίδα Αλέξα η οποία κάλυψε με χιόνι και πάγο τα παραπήγματα και τις σκηνές τους.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες προειδοποιεί ότι «η κατάσταση στη Συρία είναι τρομακτική», ενώ η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού βαρόνη Αμος επισημαίνει ότι «οι Σύροι πιστεύουν πως ο κόσμος τους έχει ξεχάσει».

Στόχος του ΟΗΕ είναι η συγκέντρωση ακόμη 6,5 δισ. δολαρίων (4,7 δισ. ευρώ) για την αρωγή των εκατομμυρίων Σύρων που υποφέρουν. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια του 2014 τα τρία τέταρτα των Σύρων –16,8 εκατομμύρια άνθρωποι –θα χάσουν και τα όσα ελάχιστα τους έχουν απομείνει και θα μπορούν να ελπίζουν μόνο στη βοήθεια από το εξωτερικό.

Τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι «ο λαός της Συρίας δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια χρονιά, άλλον έναν μήνα, ακόμη και άλλη μία ημέρα τη βαρβαρότητα και την καταστροφή» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικείμενη διεθνής συνδιάσκεψη για τη Συρία θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της συριακής αντίστασης και του καθεστώτος Ασαντ πρόκειται να αρχίσουν τον Ιανουάριο στο Μοντρέ της Ελβετίας. Ενόψει των συνομιλιών, όμως, οι αντιμαχόμενες πλευρές επιδιώκουν να κερδίσουν νέα εδάφη και να διατηρήσουν εκείνα που κατάφεραν να καταλάβουν κατά τη διάρκεια του πολέμου έτσι ώστε να βρίσκονται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση από τους αντιπάλους τους κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση για παύση των εχθροπραξιών και τερματισμό της βίας. Ωστόσο η κατάσταση στη χώρα παραμένει τραγική.

Τη Δευτέρα μόνο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια συγκρούσεων οι νεκροί είναι περισσότεροι από 100 χιλιάδες. Οι Σύροι που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια και εκείνοι που εγκατέλειψαν τη Συρία και κατέφυγαν στον Λίβανο, στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στον κουρδικό Βορρά του Ιράκ αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια.

Κατά τη διάρκεια του 2013 οι διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί απηύθυναν δεκάδες εκκλήσεις για την παροχή βοήθειας στον χειμαζόμενο συριακό λαό περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με τα μελανότερα χρώματα. Η ανθρωπιστική κρίση όμως είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω.

«Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά το πόσο απελπιστικές είναι οι συνθήκες στη Συρία. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των πιο ευάλωτων, αλλά τα νούμερα αυξάνονται τόσο γρήγορα που οι διαθέσιμοι πόροι απλά δεν επαρκούν», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και νυν πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.