Η Αντρέα Νάλες βγήκε από την αίθουσα των συνεδριάσεων της Μπούντεσταγκ με ένα πλατύ χαμόγελο. «Είμαι 43 χρονών και μόλις ορκίστηκα υπουργός Εργασίας. Γιατί να μην είμαι ικανοποιημένη;», είπε στους συνωστισμένους στον διάδρομο δημοσιογράφους. Από τη θέση αυτή –όπως δήλωσε η Νάλες στα «ΝΕΑ» –θα δείξει αλληλεγγύη στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που μαστίζονται από μαζική ανεργία.

Η Αντρέα Νάλες, γενική γραμματέας του SPD από την αριστερή πτέρυγά του, ανήκε στους αντιπάλους της μεταρρυθμιστικής Ατζέντας 2010 του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Σρέντερ. Τώρα αναλαμβάνει ένα κομβικό υπουργείο, στην προσπάθεια των Σοσιαλδημοκρατών να αποκαταστήσουν το στραπατσαρισμένο κοινωνικό τους πρόσωπο. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής απορροφά σχεδόν τον μισό προϋπολογισμό της κυβέρνησης –121,1 δισ. ευρώ από τα 296,9 δισ. του γερμανικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά. Θα εφαρμόσει το γενικό κατώτατο ωρομίσθιο των 8,5 ευρώ που συμφωνήθηκε με τους Χριστιανοδημοκράτες όπως και τις αλλαγές στο Συνταξιοδοτικό με τη σύνταξη στα 63 για όσους έχουν 45 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών.

Ποιο είναι το μήνυμα της Νάλες στους ομολόγους της υπουργούς Εργασίας της Ελλάδας και γενικά της Νότιας Ευρώπης που γονατίζουν από το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας; «Εχουμε θέσει την αντιμετώπιση της ανεργίας στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής μας πολιτικής», δήλωσε η Νάλες στα «ΝΕΑ». Στην προσπάθεια αυτή σημαντική θα είναι η συμβολή του Γεργκ Ασμουσεν, που εγκαταλείπει την ΕΚΤ και αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας στο Βερολίνο. «Ο Ασμουσεν γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα στην ευρωζώνη», είπε η Νάλες, σημειώνοντας ότι θα είναι υπεύθυνος και για τις διεθνείς διαστάσεις της κοινωνικής πολιτικής. «Θα συμβάλει ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και να δείξουμε αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

Η Αντρέα Νάλες δεν δέχεται το επιχείρημα ότι τον τόνο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή σκηνή θα τον δίνουν η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε στην ευρωζώνη και βάζει τη δική της σοσιαλδημοκρατική πινελιά: «Υπάρχουν δίπλα στη Μέρκελ ισχυρές προσωπικότητες στη νέα κυβέρνηση, ο νέος υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο υπερυπουργός Ζίγκμαρ Γκάμπριελ», απαντά. «Ταυτόχρονα όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Μέρκελ με τη δική της ευρωπαϊκή πολιτική πήρε μεγάλη πλειοψηφία στη Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε ριζική αλλαγή πλεύσης» διαπιστώνει με αρκετή δόση ρεαλισμού. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στην κυβερνητική συμφωνία με τη Μέρκελ, κυρίως στα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Θα είναι ένα μείγμα συνέχισης της μέχρι τώρα πολιτικής και των αλλαγών στην κατεύθυνση μιας προσανατολισμένης στην ανάπτυξη οικονομικής πολιτικής. Αλλά γεγονός είναι ότι δεν κερδίσαμε εμείς τις εκλογές», λέει η Νάλες.

Το αναπτυξιακό πρόσημο που θέλουν να δώσουν οι Σοσιαλδημοκράτες στην πολιτική της νέας γερμανικής κυβέρνησης στην Ευρώπη είναι υπόθεση και της νέας υπουργού Εργασίας. «Πολλά από τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη περνούν από το υπουργείο μου. Εχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε τον δικό μας τόνο» λέει η Νάλες, η οποία ευελπιστεί ότι στη συγκεκριμενοποίηση των προγραμμάτων και των πρωτοβουλιών «θα δούμε πόσες αλλαγές και μετατοπίσεις μπορούμε να περάσουμε».