Το νέο δίδυμο, Ανγκελα Μέρκελ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν σχεδόν αχώριστο στη χθεσινή συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ. Η ευδιάθετη Μέρκελ δεν είχε αναστολές να πλησιάζει τα έδρανα του Σοσιαλδημοκρατών αντιπάλων της στις εκλογές. Συνομιλούσε με όλους φανερά ανακουφισμένη για την έκβαση που είχε η επίπονη διαπραγμάτευση τριών μηνών ώσπου να βρει νέο κυβερνητικό εταίρο. Ο μεγάλος συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες διασφάλιζε παραπάνω από άνετη επανεκλογή της στην Μπούντεσταγκ για την τρίτη θητεία της στην καγκελαρία.

Την ώρα που ψήφιζαν οι βουλευτές, η Μέρκελ σήκωσε το κεφάλι προς τα θεωρεία των επισήμων κάνοντας ένα νεύμα. Στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που είχε δίπλα της έδειχνε τη μητέρα της Χέρλιντ Κάσνερ, η οποία είχε πάρει θέση στην πρώτη γραμμή, δίπλα στην πρώην πρόεδρο της Βουλής Ρίτα Ζίσμουθ και τη διευθύντρια του γραφείου της Μπεάτε Μπάουμαν. Ο σύζυγος της Μέρκελ, ο Γιόαχιμ Ζάουερ, αποφεύγει τη δημοσιότητα, δεν παρέστη ούτε στη χθεσινή εκλογή της Μέρκελ. Στο θεωρείο των επισκεπτών βρισκόταν και ο Γκίντο Βεστερβέλε. Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν αυτός πρωταγωνιστής στη θέση του αντικαγκελαρίου δίπλα στη Μέρκελ. Τώρα δεν είναι ούτε βουλευτής καθώς το κόμμα του, οι Φιλελεύθεροι, από σχεδόν 15% που είχε, δεν μπήκε καν στη Βουλή.

Επώδυνη εμπειρία από τη συνεργασία με τη Μέρκελ έχουν και οι Σοσιαλδημοκράτες. Μετά τον προηγούμενο μεγάλο συνασπισμό με τη Μέρκελ το 2005-2009 έχασαν σχεδόν το ένα τρίτο της δύναμής τους. Τώρα έχουν βαλτώσει στο 25%. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης δεν την ψήφισαν χθες. Από τους 621 βουλευτές, υπέρ της Μέρκελ ψήφισαν 462, 42 λιγότεροι από όσους διαθέτουν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες στην Μπούντεσταγκ. Κατά ψήφισαν 150 βουλευτές, ενώ υπήρξαν και 9 αποχές. Οι «αντάρτες» πιθανολογείται ότι είναι από το στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, χωρίς όμως να αποκλείονται και κάποιοι Χριστιανοδημοκράτες, δυσαρεστημένοι από τις επιλογές προσώπων της Μέρκελ. Πάντως αυτήν τη φορά το ποσοστό από τους βουλευτές της συμπολίτευσης ήταν 91,7%, μεγαλύτερο από το 88,6% που είχε πάρει στον προηγούμενο μεγάλο συνασπισμό το 2005.

«Είναι συμβίωση ανάγκης και όχι γάμος από έρωτα», έλεγε αργότερα η γραμματέας του SPD Αντρέα Νάλες δικαιολογώντας εμμέσως τους δύσπιστους στις γραμμές του κόμματός της. Γι’ αυτό και το SPD διαπραγματεύτηκε σκληρά ένα λεπτομερές πρόγραμμα. «Πρέπει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα ως έχει», προειδοποίησε ο Καρλ Λάουτερμπαχ, προβεβλημένο στελέχος του SPD. Αυτή η δυσπιστία τροφοδοτεί και τα σενάρια της επόμενης ημέρας. To SPD διαβεβαιώνει ότι μπήκε στην κυβέρνηση για να εξαντλήσει την τετραετία.

ΣΤΑΝΤ ΜΠΑΪ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Αλλά και η Μέρκελ δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Την ώρα που στο Βερολίνο την ψήφιζαν για καγκελάριο οι Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Εσσης το κόμμα της, η CDU, άρχιζε τη συγκυβέρνηση με τους Πράσινους. Το μήνυμα ήταν σαφές. «Το SPD έχει το εσωκομματικό δημοψήφισμα, αλλά η καγκελάριος τους Πρασίνους», σχολίαζε η συντηρητική «Μίνχνερ Μέρκουρ», αν ο Γκάμπριελ αποφασίσει να πιέσει, η Μέρκελ θα αντιτάξει την εναλλακτική των Πρασίνων.

Αμφισβήτηση από το εσωτερικό του κόμματός της η Μέρκελ δεν έχει. «Εχουμε την τέλεια καγκελάριο. Κάθε γενιά έχει τον ή την καγκελάριό της. Στη δική μου γενιά είναι η Ανγκελα Μέρκελ», δηλώνει συνεχώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η μόνη που θεωρείται σήμερα πιθανή διάδοχός της. Αλλωστε η Μέρκελ δεν έχει αποκλείσει κατηγορηματικά μια νέα υποψηφιότητα το 2017. Τότε η χθεσινή εκλογή της θα είναι έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου.

Ο Μοσκοβισί

Τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία που θέτει ως προτεραιότητα τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής χαιρέτισεο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, αναφέρονταςότι η προηγούμενη κυβέρνησηέριχνε υπερβολικό βάροςστις πολιτικές λιτότητας.