Η ανεργία στη Βρετανία μειώθηκε απροσδόκητα το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009, κινούμενη προς το επίπεδο του 7%, που αποτελεί ορόσημο για να εξετάσει η Τράπεζα της Αγγλίας το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η ανεργία –που μετράται με βάση τις μεθόδους του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας– μειώθηκε στο 7,4% από 7,6% στο τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο. Η μέση πρόβλεψη 32 οικονομολόγων ήταν ότι η ανεργία θα παρέμενε αμετάβλητη.

Τον Νοέμβριο οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 36.700, επίσης περισσότερο του αναμενόμενου. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να προκαλέσουν εικασίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα του αναμενόμενου. Οι προσδοκίες ότι μία αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει ακόμη και στις αρχές του 2014 οδήγησε τον Διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μαρκ Κάρνι να τονίσει ότι η μείωση της ανεργίας στο 7% δεν θα προκαλέσει αυτόματα αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Η στερλίνα ανατιμήθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων αυτών και διαπραγματευόταν στα 1,6359 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο κατά 0,6% σε σχέση με χθες. Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βρετανικής Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της 4ης Δεκεμβρίου, που ανακοινώθηκαν σήμερα, η Επιτροπή αναφέρει ότι ενώ η ενίσχυση της στερλίνας μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων, θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 99.000 στο τελευταίο τρίμηνο, που είναι η μεγαλύτερη πτώση 13 ετών, στο χαμηλό επίπεδο 4ετίας των 2,39 εκατομμυρίων.