Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θριάμβευσε στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όμως έκτοτε παρέμεινε σιωπηλή όσον αφορά τα σχέδιά της για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Αυτή την εβδομάδα ξεκινά την τρίτη θητεία της, που θα μπορούσε να αφήσει τη σφραγίδα της στη γερμανική και στην ευρωπαϊκή Ιστορία –μόνο όμως, όπως λένε οι επικριτές της, εάν εγκαταλείψει την προσεκτική τακτική της και την αντικαταστήσει με μια πιο στρατηγική προσέγγιση απέναντι στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Ομως λίγοι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πιθανόν να δούμε μια τόσο σημαντική αλλαγή πορείας.

Η κληρονομιά της κυρίας Μέρκελ –η νεότερη καγκελάριος στην Ιστορία όταν, το 2005, ορκίστηκε, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη από την πρώην Ανατολική Γερμανία σε αυτό το αξίωμα –θα μπορούσε να αφορά την Ευρώπη, φροντίζοντας την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη και ενθαρρύνοντας την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση, λέει ο Μάρσελ Φράτσερ του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας στο Βερολίνο. Προς το παρόν πάντως, λέει, η Μέρκελ και η κυβέρνησή της θα μείνουν προσκολλημένοι στην «πολιτική των μικρών βημάτων», αντιδρώντας και όχι προλαμβάνοντας. «Η συμφωνία για τον συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι εντυπωσιακά μη δεσμευτική για την Ευρώπη».

Η Μέρκελ αντιμετωπίζει πολλές άλλες προκλήσεις. Προσπαθεί να αποκόψει τη χώρα της από την πυρηνική ενέργεια. Προσπαθεί να ορίσει νέους κανόνες για τη σχέση της Γερμανίας με τις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της ΝSA. Αντιμετωπίζει εσωτερική πίεση να κάνει περισσότερα για τους Γερμανούς και από το εξωτερικό για τις διεθνείς ευθύνες που προκύπτουν από την ισχύ της Γερμανίας.

Πολλοί παρατηρούν πόσο έντεχνα η 59χρονη Μέρκελ, με την επιστημονική κατάρτισή της, έχει κατορθώσει να ξεφεύγει από τις πολιτικές δυσκολίες στα οκτώ χρόνια της θητείας της. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε ακόμη να εκπλήξει Γερμανούς και λοιπούς Ευρωπαίους με μια αποφασιστική ώθηση για την αναδόμηση της Ευρώπης –μεγαλύτερη εξουσία στο Ευρωκοινοβούλιο ή ακόμα την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα απαιτούσαν αλλαγές στη Συνθήκη καθώς και δημοκρατική έγκριση. Ομως η εμπειρία δείχνει ότι η μελλοντική πορεία της Μέρκελ δεν θα είναι τόσο περιπετειώδης.