Με ανησυχία έγινε δεκτή από τους ευρωπαίους γείτονες της Ρωσίας η πληροφορία ότι η Μόσχα εγκατέστησε βαλλιστικούς πυραύλους Iskander στη βάση του Καλινινγκράντ και κατά μήκος των συνόρων με τις βαλτικές χώρες σε απάντηση της αντιπυραυλικής ασπίδας που πρόκειται να εγκαταστήσουν στην Ανατολική Ευρώπη οι ΗΠΑ. Η πληροφορία διέρρευσε προχθές από τη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ», η οποία επικαλέστηκε πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας. Η Μόσχα δεν αντέδρασε αρχικά στην πληροφορία. Ωστόσο, χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει ουσιαστικά το δημοσίευμα. «Η τοποθέτηση των πυραυλικών συστημάτων Iskander σε ειδικές περιοχές του Δυτικού Στρατιωτικού Τμήματος δεν παραβιάζει καμία από τις υπάρχουσες διεθνείς συμβάσεις», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου. Το Δυτικό Στρατιωτικό Τμήμα περιλαμβάνει τις περισσότερες περιοχές της Δυτικής και της Βορειοδυτικής Ρωσίας συμπεριλαμβανομένου και του Καλινινγκράντ, το οποίο συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν ακριβώς από αυτές τις δυο χώρες. «Με ανησυχεί το γεγονός ότι η Ρωσία σκοπεύει να εκσυγχρονίσει το πυραυλικό σύστημα που έχει αναπτύξει στο Καλινινγκράντ», δήλωσε ο λιθουανός υπουργός Αμυνας, Γιουόζας Ολέκας. «Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της περιοχής, η οποία συνορεύει με τις βαλτικές χώρες και το ΝΑΤΟ, εντείνει την ανησυχία. Θα παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά», πρόσθεσε ο ίδιος. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από τη Ρωσία και ότι εξετάζει τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τους ευρωπαίους εταίρους της Πολωνίας με σκοπό την υιοθέτηση μιας κοινής στάσης. «Παρακολουθούμε τα γεγονότα εδώ και αρκετό καιρό και δεν μας προκαλούν έκπληξη», επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας της Λετονίας, Αρτις Παμπρίκς.

Σύμφωνα με την «Μπιλντ», οι πύραυλοι Iskander τοποθετήθηκαν τους δώδεκα τελευταίους μήνες στο Καλινινγκράντ, ενώ άλλες τουλάχιστον δέκα συστοιχίες έχουν τοποθετηθεί επί ρωσικού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Εσθονία και τη Λετονία.

ΤΟ ΝΑΤΟ απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος. Πηγές από τη Ρωσία υποστήριζαν από την πλευρά τους ότι η εγκατάσταση των πυραύλων πραγματοποιήθηκε πριν από 18 μήνες. Οποτε και να τοποθετήθηκαν οι Iskander στην περιοχή, γεγονός είναι ότι μπορούν να φτάσουν στη Βαρσοβία, την Πράγα ή το Βερολίνο μέσα σε λίγα λεπτά. Επιπλέον, οι Iskander έχουν την τεχνική δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πυραύλους τύπου Κρουζ με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βεληνεκές τους στα 2.000 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης και δυτικές πρωτεύουσες όπως η Ρώμη, το Λονδίνο και το Παρίσι, θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο αυτών των πυραύλων, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους, δεν χρειάζεται να βγουν έξω από την ατμόσφαιρα και κατά συνέπεια να δώσουν μεγάλα χρονικά περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλο.

Το Κρεμλίνο έπαιξε ένα παλιό χαρτί

Η Μόσχα είχε υπονοήσει το 2011 για πρώτη φορά ότι προτίθετο να εγκαταστήσει πυραύλους Iskander στο Καλινιγκράντγια την αποκατάσταση της ισορροπίας απέναντιστην αντιπυραυλικήασπίδα των Ηνωμένων Πολιτειών που θα φιλοξενηθείστην Ανατολική Ευρώπη

Η ασπίδα των ΗΠΑ

Η εγκατάστασητης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ θα έχει ξεκινήσει ώς το 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι σκοπός της ασπίδας είναι η προστασία απέναντι σε τυχόν επιθέσεις απότη Μέση Ανατολή