Με τη δέσμευση ενός «πλήρους προγράμματος μεταρρυθμίσεων» επιστρέφει η Μισέλ Μπατσελέτ στο προεδρικό μέγαρο της Χιλής, έπειτα από μια απουσία τεσσάρων ετών. Την επομένη μιας καθαρής εκλογικής νίκης, η πρώην χιλιανή πρόεδρος και επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού Νέα Πλειοψηφία υποσχέθηκε να αξιοποιήσει τον θρίαμβο του 62% για να προωθήσει βαθιές τομές στην παιδεία, την υγεία και τη φορολογία.

«Οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις υπάρχουν και επιτέλους η στιγμή έχει φθάσει», τόνισε χθες το πρωί η Μπατσελέτ· αποφασισμένη μεν να ολοκληρώσει το έργο που άφησε πίσω της το 2010, αλλά γνωρίζοντας ότι ο δρόμος της αλλαγής θα είναι μακρύς και δύσκολος. Μεγαλύτερη απόδειξη αυτής της δυσκολίας, επισημαίνουν από την πλευρά τους πολιτικοί αναλυτές, είναι το (επίσης) μεγάλο ποσοστό αποχής –μόλις το 41% των πολιτών άσκησε την Κυριακή το εκλογικό του δικαίωμα. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, η νέα πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για ενότητα, «ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο όλων των Χιλιανών: η καταπολέμηση της ανισότητας».

Η ορκωμοσία της Μπατσελέτ θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου του 2014, γεγονός που σημαίνει ότι ο κεντροδεξιός Σεμπάστιαν Πινιέρα θα παραμείνει ακόμη τρεις μήνες στον προεδρικό θώκο. Οι δυο τους συναντήθηκαν χθες το πρωί, προκειμένου να συζητήσουν τη διαδικασία μετάβασης, χωρίς ωστόσο κανένας από τους δύο να προχωρήσει σε δηλώσεις δημοσίως επί του θέματος. Στην ατζέντα τής νέας προέδρου περιλαμβάνονται ακόμη συναντήσεις με τους υπόλοιπους επικεφαλής κομμάτων στο Κογκρέσο, οι οποίοι θα αποτελέσουν το κλειδί για την έγκριση του προγράμματος, αξίας 15 δισ. δολαρίων, με σκοπό την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και το κλείσιμο της ψαλίδας.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ. Η Μπατσελέτ χρημάτισε πρώτη φορά πρόεδρος της Χιλής την περίοδο 2006-2010. Βάσει του Συντάγματος της χώρας, δεν είχε το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη συνεχή θητεία. Παρόλο που δεν μπόρεσε να περάσει όλες τις μεγάλες αλλαγές που οραματιζόταν τότε, το ποσοστό τής δημοτικότητάς της άγγιζε το 84%.

Στις άμεσες προτεραιότητές της είναι η δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω της αύξησης της φορολογίας και η κατάργηση νόμων που ισχύουν από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Ο στόχος μοιάζει ακόμη πιο δύσκολος, προσθέτουν οι πολιτικοί αναλυτές, αυτήν την περίοδο που οι τιμές του χαλκού, του βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της Χιλής, βρίσκονται σε καθοδική πορεία.

Μια Χιλή για όλους

Χάρη σε εσάς, ειδικά τους νέους, που εκφράσατε με δυναμισμό την επιθυμία σας για τη δημιουργία μιας δημόσιας παιδείας, δωρεάν αλλά και υψηλού επιπέδου, το αίτημα έγινε προτεραιότητα. Εάν βρίσκομαι εδώ, είναι γιατί πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει μια Χιλή για όλους. Δεν θα είναι εύκολο. Πότε όμως ήταν εύκολο να αλλάξει ο κόσμος;

Μισέλ Μπατσελέτ,πρόεδρος της Χιλής