Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το οποίο περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων άλλων υπουργείων.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 39 για το νέο σύστημα πιστοποίησης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, επί του οποίου είχε παρατηρηθεί διάσταση ανάμεσα στην εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η κ. Πατριανάκου δήλωσε πως το υπερψηφίζει «με την πολιτική επιφύλαξη πως ο υπουργός θα το αποσύρει στην Ολομέλεια».

Σε παρατήρηση του προεδρεύοντος της επιτροπής Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου πως τέτοια επιφύλαξη δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό, η κ. Πατριανάκου δήλωσε ότι «επειδή δεν θέλω να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα, υπερψηφίζω το άρθρο και καλώ τον υπουργό στην Ολομέλεια να το αποσύρει».

Προηγουμένως, στην Επιτροπή Οικονομικών είχε εμφανιστεί ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών της συμπολίτευσης για το άρθρο 30, το οποίο αφορά τη διαδημοτική κινητικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, η εισηγήτρια της ΝΔ Φ. Πατριανάκου είχε παρατηρήσει πως «μέσα στη διάταξη για τη διαδημοτική κινητικότητα περιλαμβάνονται ινστιτούτα που προβλέπεται να καταργηθούν», λέγοντας ότι «αυτό είναι ένα ρουσφέτι που πάει να γίνει σε κάποιους που καλύπτονται πίσω από μεταρρυθμιστικές διατάξεις». Είχε ζητήσει την προσωπική εμφάνιση του υπουργού Εσωτερικών στην Επιτροπή, προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο κ. Μιχελάκης σημείωσε ότι υπάρχουν δήμοι με αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά με έλλειψη προσωπικού (π.χ. μηχανικούς), το οποίο πλεονάζει σε άλλους δήμους. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα χαοτικό σύστημα μετατάξεων και αποσπάσεων, και εμείς ερχόμαστε να παντρέψουμε τις ανάγκες των δήμων με τις επιθυμίες υπαλλήλων να μεταταχθούν σε άλλη υπηρεσία, με κριτήριο το τι χρειάζεται κάποιος δήμος» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Η όλη διαδικασία θα είναι υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν (πάντα με δικό τους αίτημα), θα τεθούν για έναν μήνα σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να προσμετρηθούν στην κινητικότητα του 2013, αλλά χωρίς κανέναν κίνδυνο απόλυσης.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρξαν ερωτήσεις ή παρατηρήσεις προς τον υπουργό και η εισηγήτρια του κόμματος δήλωσε πως υπερψηφίζει το άρθρο 30.

Κατά τα άλλα, οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων δεν διαφοροποιήθηκαν ως προς τα επιχειρήματα που είχαν χρησιμοποιήσει κατά την πρώτη ανάγνωση, ενώ ο αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος δεν είχε τοποθετηθεί προχθές, πρότεινε τη μείωση στο μισό των φορολογικών συντελεστών για τα εντός σχεδίου οικόπεδα ή την ολοκληρωτική απαλλαγή τους από τον φόρο, ενώ υποστήριξε πως και η οριζόντια φορολόγηση των ακινήτων συνιστά πρόσκομμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια μεθαύριο, Πέμπτη, και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από το Eurogroup αναμένεται να κατατεθεί (σύμφωνα με τον υφυπουργό Γιάννη Μαυραγάνη) και σειρά νομοτεχνικών αλλαγών και διευκρινίσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το εισοδηματικό πλαφόν για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες -ένα ζήτημα που είχαν θέσει στις τοποθετήσεις τους οι αγορητές, τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από