Ενα σύντομο τετ α τετ χθες ανάμεσα στους Φώτη Κουβέλη και Σπύρο Λυκούδη σε εγκάρδιο κλίμα στα κεντρικά γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου, σφράγισε την επόμενη ημέρα του 2ου Συνεδρίου, το οποίο επιβεβαίωσε με τις αποφάσεις του τη στρατηγική της πλειοψηφίας κυρίως στα θέματα των συνεργασιών.

«Πρόεδρε, έσκισες», είπε ο απερχόμενος γραμματέας στον κ. Κουβέλη αγκαλιάζοντάς τον. Εκείνος με τη σειρά του αποκρίθηκε: «Κι εσύ έσκισες, τα πήγες πολύ καλά». Με τον τρόπο του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έδειξε πως έλαβε το μήνυμα του Συνεδρίου το οποίο αναδεικνύοντας τον Σπύρο Λυκούδη πρώτο σε σταυρούς στην εκλογή για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής ζήτησε από τον κ. Κουβέλη να διαφυλάξει την ενότητα και συγχρόνως να υπολογίζει την άποψη της μειοψηφίας.

Στελέχη της τελευταίας, που ως γνωστόν κατέβηκε με χωριστή λίστα, σχολίαζαν χθες ότι το σώμα των συνέδρων υπερψηφίζοντας τον Σπ. Λυκούδη «έσπασε τις λίστες και αρνήθηκε την περιχαράκωση στην οποία οδήγησε ο διαχωρισμός των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή σε διαφορετικούς καταλόγους».

Από την πλευρά της πλειοψηφίας του κόμματος, πάλι, τονιζόταν ότι η επικράτηση του Σπ. Λυκούδη καταδεικνύει πως δεν υπήρχε κάποια γραμμή αποκλεισμού, αντιθέτως πολλοί σύνεδροι «σταύρωσαν» και το όνομα του απερχόμενου γραμματέα εκτιμώντας την προσφορά του στη ΔΗΜΑΡ.

Οπως και να έχει πάντως, η υψηλή σταυροδοσία του Σπ. Λυκούδη τον καθιστά συνομιλητή του προέδρου και του επιτρέπει να εκφράζει ανοιχτά την άποψή του γνωρίζοντας ότι τυγχάνει της αποδοχής μεγάλου κομματιού του Συνεδρίου.

Από το γραφείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ πέρασαν χθες και άλλα στελέχη όπως η Μαρία Ρεπούση, ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Μιχάλης Σαμπατακάκης.

Ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να αποφασίσει σήμερα πότε θα συγκαλέσει τη νεοεκλεγείσα Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να εκλέξει με τη σειρά της τον νέο γραμματέα. Υπάρχουν δύο σκέψεις: η μία θέλει το όργανο να συνεδριάζει μέσα στο Σαββατοκύριακο και η δεύτερη μετά τις γιορτές, και για την ακρίβεια μετά τα Φώτα.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. Ως επικρατέστερα για τη θέση του γραμματέα ακούγονται τα ονόματα των Θόδωρου Μαργαρίτη, Δημήτρη Χατζησωκράτη και Σάκη Παπαθανασίου.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του γραμματέα, ο Σπύρος Λυκούδης επανέλαβε και χθες στον Βήμα FM ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα μολονότι ήρθε πρώτος σε σταυρούς. «Μπορεί να σε έχει προτιμήσει ένα μεγάλο σώμα του Συνεδρίου, αλλά πρέπει να σε προτιμήσει και το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέγει τον γραμματέα. Και γραμματέας με 55% είναι μισός γραμματέας. Επίσης ο γραμματέας με τον θεσμικό του ρόλο πρέπει όχι απλώς να σέβεται τις αποφάσεις του Συνεδρίου, αλλά και να τις πιστεύει για να τις υλοποιήσει. Εγώ μπορεί να σέβομαι τις αποφάσεις της πλειοψηφίας αλλά έχω διαφορές», τόνισε.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Λυκούδης τόνισε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια στροφή του τιμονιού προς τα αριστερά και για να το πετύχει «το μόνο που δεν πρέπει να σκεφθεί το κόμμα μου είναι να προσπαθήσει να μαζέψει τις δυνάμεις του, να προσπαθήσει να μπει στη Βουλή και να διευρυνθεί λίγο παραπάνω και να δει εάν έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ πώς θα πάει να τον βοηθήσει».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ 58. Σε σχέση με την κίνηση των 58 ο κ. Λυκούδης ανέφερε ότι ο χώρος αυτός μπορεί να δώσει τη δυνατότητα της συνολικής ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και ένας τέτοιος ισχυροποιημένος πολιτικός πόλος μπορεί να βοηθήσει προς τη συνολική στροφή της χώρας προς τα αριστερά. Κατέληξε λέγοντας: «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να γίνει η ΔΗΜΑΡ κινητήρια δύναμη της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Είναι πολύ βασική επιδίωξη δική μου και θα την προσπαθήσω όσο μπορώ».