Εκτός από μυθιστοριογράφος είναι και δημοσιογράφος. Πέρυσι για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη και μίλησε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη για τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα.

Ο Αρνον Γκρούνμπεργκ ζει στη Νέα Υόρκη. Μετακόμισε εκεί όταν ήταν 23 ετών (σήμερα είναι 42) ακολουθώντας τη γυναίκα που ερωτεύτηκε. «Στην Αμερική εστιάζουν πλέον σε άλλα πράγματα. Αν διαβάσετε τις εφημερίδες εκεί, σας δίνουν την αίσθηση ότι η κρίση στην Ευρώπη έχει τελειώσει» είπε στα «ΝΕΑ» ο πολυβραβευμένος συγγραφέας –ο καλύτερος ολλανδός συγγραφέας της νεότερης γενιάς για τους κριτικούς.

Ο Γκρούνμπεργκ βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για την επίσημη πρεμιέρα της παράστασης του έργου «Τίρζα», από το μυθιστόρημά του «Τίρζα, η βασίλισσα του ήλιου» (Eκδ. Καστανιώτη). Το βιβλίο που έγραψε το 2006 έχει μεταφερθεί τόσο στις θεατρικές σκηνές της Ολλανδίας, όσο και στον κινηματογράφο με την ομότιτλη ταινία. Η παράσταση ανεβαίνει φέτος στο θέατρο Ιλίσια σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. «Δεν έκανα τη θεατρική μεταφορά του έργου, καθώς όταν τελειώνω ένα βιβλίο δεν θέλω να ασχοληθώ άλλο με αυτό. Προτιμώ να το κάνει κάποιος άλλος», λέει ο συγγραφέας.

Ο ήρωας του έργου, ο κ. Χόφμεϊστερ, τον οποίο ενσαρκώνει ο Στέλιος Μάινας, δούλευε σε εκδοτικό οίκο και απολύθηκε. Η γυναίκα του (στον ρόλο η Αννα Μάσχα) τον εγκατέλειψε και τώρα εκείνος ζει με τις δύο κόρες του σε μια όμορφη γειτονιά στο Αμστερνταμ. Ενα βράδυ η γυναίκα του επιστρέφει. Η αγαπημένη του κόρη, η Τίρζα, του ανακοινώνει πως θέλει να ταξιδέψει με τον μουσουλμάνο φίλο της στην Αφρική.

«Πρόκειται για τις σχέσεις του ήρωα, ειδικά τη σχέση του με την Τίρζα, και την αδυναμία που έχει να αφήσει το παρελθόν, την κόρη του, τη δουλειά του, τη γυναίκα του», συμπληρώνει ο συγγραφέας για το βιβλίο αυτό που τιμήθηκε με τα δύο σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία Ολλανδίας και Βελγίου.

Δεν του αρέσει να πηγαίνει σε καφέ στα οποία συχνάζουν άλλοι συγγραφείς, καθώς πιστεύει ότι ένας συγγραφέας πρέπει να απομονώνεται για να δουλέψει. «Ηταν αναζωογονητικό που μετακόμισα στη Νέα Υόρκη, σε μια διαφορετική πόλη από το Αμστερνταμ όπου έχω γεννηθεί και μεγαλώσει» λέει ο Γκρούνμπεργκ. Του αρέσει να βγαίνει με ανθρώπους που κάνουν διαφορετικά πράγματα από αυτά που κάνει εκείνος κι έτσι να αποκτά και άλλα ερεθίσματα.

Πριν από λίγους μήνες έλαβε μέρος σε ένα λογοτεχνικό πείραμα στο οποίο οι επιστήμονες μέτρησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του ενόσω δούλευε την επόμενη νουβέλα του. «Είχα μια κάμερα στο πρόσωπό μου η οποία μπορούσε να ανιχνεύει συναισθήματά μου και άλλη μία στην οθόνη του υπολογιστή μου που κατέγραφε όσα εγώ έγραφα» αναφέρει ο συγγραφέας. Είχε επίσης ένα «καπέλο» με ηλεκτρόδια στο κεφάλι του, ένα καλώδιο στην καρδιά του και ένα στον καρπό του. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι παρόμοιο και όταν αργότερα ολοκληρωθεί το βιβλίο περίπου πενήντα ολλανδοί αναγνώστες πρόκειται να το διαβάσουν και οι επιστήμονες θα καταγράψουν τα δικά τους συναισθήματα και αντιδράσεις.