Η Νάουσα είναι στενά συνδεδεμένη με την παράδοση, που είναι τρόπος ζωής για τους κατοίκους της. Συνδυάζει όμως επίσης αρμονικά το παλιό με το καινούργιο. Αξίζει λοιπόν να την επισκεφθείτε. Ο Γρηγόρης Αντιφάκος Πρόεδρος Ομίλου Τουριστικής Ανάπτυξης Νάουσας (Ο.Τα.Ν) επισημαίνειεννιά βασικούς λόγους:

1. Στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ, σε πολλά χωριά της περιοχής μπορείτε να γνωρίσετε το έθιμο «οι καρτσούνοι της Νάουσας» όπου δίπλα από τεράστιες φωτιές μαζί με τους φιλόξενους κατοίκους να γλεντήσετε με άφθονο Ναουσαϊικό κρασί και ψητά στα κάρβουνα. Το ίδιο γίνεται στις γειτονιές της πόλης Ανήμερα των Χριστουγέννων από το πρωί.

2. Από τις αρχές Δεκεμβρίου η πόλη φοράει τα γιορτινά της. Στην κεντρική πλατεία η εικόνα είναι ιδιαίτερα εορταστική και στο «σπιτάκι του Αη Βασίλη», αλλά και με άλογα που θα γυρνάνε όλη την πόλη θα μοιράζονται μικρά δώρα και γλυκά με το σλόγκαν: «κανένα παιδί φέτος χωρίς δώρο ή γλυκό.

3. Τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε όλη την πόλη θα ακούγονται τα κάλαντα με εντονότερο τον ήχο της Φιλαρμονικής που θα παιανίζει από άκρη σε άκρη και θα ψάλλει χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας στην κεντρική πλατεία θα ρέει άφθονο το περίφημο κρασί της Νάουσας «το ξινόμαυρο» προσφορά στους επισκέπτες.

4. Σε όλα τα εστιατόρια εντός και εκτός της πόλης, μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά παραδοσιακά φαγητά με ιδιαίτερες γεύσεις, συνοδευόμενα βέβαια για το κάθε φαγητό, με το ανάλογο κρασί.

5. Την εβδομάδα από τα Χριστούγεννα μέχρι την πρωτοχρονιά θα προβάλλονται στο Δημοτικό Θέατρο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές ταινίες.

6. Οι φίλοι του βουνού μπορούν να τονώσουν τη μαγεία του, κάνοντας και το αγαπημένο τους σπορ, το σκι, στο χιονοδρομικό κέντρο των » 3-5 Πηγαδιών», στις πανέμορφες πίστες του.

7. Η ιστορία της Νάουσας είναι συνδεδεμένη με την αρχαιότητα αλλά και με τα νεώτερα χρόνια. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη στην περιοχή «Ισβόρια» βρίσκεται η Σχολή του Αριστοτέλους όπου ο μέγιστος των φιλοσόφων δίδαξε επί 3 χρόνια τα νεαρό Αλέξανδρο και τους συνομηλίκους του, «το ευ ζην».

Πολύ κοντά στην Σχολή, βρίσκονται το θέατρο της Αρχαίας Μίεζας, πλήρως ανακαινισμένο έτοιμο για παραστάσεις αρχαίου δράματος και όχι μόνον, καθώς και οι πολύ αξιόλογοι για τις έγχρωμες τοιχογραφίες τους, Μακεδονικοί τάφοι.

Όσο για τη νεώτερη ιστορία, στην περιοχή «Στουμπάνοι» μέσα στην πόλη το άγαλμα των Ηρωίδων Γυναικών θυμίζει ότι το 1822 μαζί με άλλους 10.000 περίπου μαχητές θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό. Για την ολοκληρωτική αυτή καταστροφή, το «Ολοκαύτωμά» της, η Νάουσα ανακηρύχθηκε ως η μόνη «Ηρωική» πόλη της Ελλάδος.

8. Ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Ευρώπης, επίσης λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκεται το Άλσος του Αγίου Νικολάου που είναι πανέμορφο όποια εποχή και να το επισκεφθείτε. Σε αυτόν τον χώρο πηγάζει το ποτάμι που διασχίζει όλη την πόλη, η Αράπιτσα. Στις 6 Ιανουαρίου ανήμερα των Φώτων, καθώς γίνεται ο Αγιασμός των Υδάτων», οι ιππείς του τοπικού Ιππικού Συλλόγου μπαίνουν στα νερά του ποταμού με τα άλογα τους να πιάσουν τον Σταυρό. Είναι ένα θέαμα μοναδικό, ιδιαίτερα ένα έχει χιονίσει και όλο το τοπίο γύρω-γυρώ είναι κάτασπρο.

9. Κατά την διαμονή σας στη Νάουσα μπορείτε να επισκεφθείτε τα Οινοποιία που βρίσκονται μέσα και λίγο έξω από την πόλη, που διαθέτουν όμορφους προσεγμένους χώρους και να «μυηθείτε» στα μυστικά του κρασιού με την γευσιγνωσία, ή να γνωρίσετε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που βρίσκονται μέσα στην πόλη και στεγάζονται σε παραδοσιακά, ιστορικά κτίρια για να σας ξεναγήσουν στην παράδοση και την ιστορία της Νάουσας. Όμως, πολύ απλά, μια καθημερινή βόλτα στους δρόμους της πόλης, θα σας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσετε αυθόρμητες πρωτοβουλίες των κατοίκων ή των καταστηματαρχών μπροστά στα σπίτια ή τα μαγαζιά τους και να συμμετέχετε σε γλέντια που δεν είναι προγραμματισμένα. Αυτό είναι και το διαφορετικό της Νάουσας: Η αυθεντικότητά της. Γνωρίστε την.