Την παραίτηση της προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μένης Μαλλιώρη ζήτησε χθες το βράδυ ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Η παραίτηση φέρεται να ζητήθηκε έπειτα από παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στη διαχείριση κονδυλίων του ΟΚΑΝΑ. Ωστόσο, η πραγματική αιτία της αιτηθείσας απομάκρυνσης της προέδρου του Οργανισμού είναι οι… τρικυμιώδεις σχέσεις ανάμεσα σε εκείνη και στην υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή.

Το τελευταίο διάστημα, αποτελεί κοινό μυστικό στο υπουργείο Υγείας ότι οι σχέσεις των δύο κυριών είναι κάτι παραπάνω από τεταμένες, οι καβγάδες τους έχουν ακουστεί αρκετές φορές στους διαδρόμους του υπουργείου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο υπουργός Υγείας φέρεται να έχει κληθεί να παίξει τον ρόλο του… διαιτητή.

Η υφυπουργός Υγείας και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανταλλάσσουν κατηγορίες για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του Οργανισμού αλλά και για παρεμβάσεις σε διαγωνισμό για προμήθειες.

Χθες το βράδυ, ενώ είχε γίνει γνωστό ότι ζητήθηκε από τον Αδωνη Γεωργιάδη η παραίτηση της κυρίας Μαλλιώρη, εκείνη δήλωνε άγνοια σημειώνοντας ότι δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά, παρότι –όπως είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και στον Σταύρο Θεοδωράκη –η επικοινωνία της με τον υπουργό ήταν καθημερινή. Παράλληλα, από το περιβάλλον της Ζέττας Μακρή άφηναν να διαρρεύσει ότι σε έλεγχο που έκανε η υφυπουργός στον ΟΚΑΝΑ διαπίστωσε παρατυπίες στα οικονομικά του Οργανισμού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, οι παρατυπίες εντοπίζονται στη διαχείριση ποσών που προορίζονταν για τα 73 κέντρα πρόληψης, αλλά δεν διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό, παρά κάλυψαν άλλες ανάγκες του Οργανισμού. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ποσά που αγγίζουν τα 3,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος που ζήτησε η κυρία Μακρή αρχίζει από το 2009, περιλαμβάνει δηλαδή και περίοδο κατά την οποία δεν ήταν επικεφαλής του Οργανισμού η κυρία Μαλλιώρη. «Στη δική μου διοίκηση δεν υπάρχει τρύπα, ούτε μαύρη ούτε άσπρη. Από τότε που ανέλαβα, τον Μάρτιο του 2010, είναι όλα δημόσια, όλα αναρτώνται δηλαδή στην ιστοσελίδα του ΟΚΑΝΑ. Και τα κέντρα πρόληψης απέκτησαν δικό τους κωδικό χρηματοδότησης, αποτέλεσμα επίμονων αιτημάτων μου στην κυρία Γεννηματά, που ήταν τότε στο υπουργείο Υγείας», έχει δηλώσει στα «ΝΕΑ» η Μένη Μαλλιώρη.

Πάντως, η υφυπουργός Υγείας επρόκειτο να δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα δημοσιοποιούσε στοιχεία που αφορούν τη διαχείριση του ΟΚΑΝΑ. Αμέσως μετά συνέντευξη αναμένεται να δώσει και η κυρία Μαλλιώρη, η οποία χθες το βράδυ φερόταν να προαναγγέλλει αποκαλύψεις.

Παρεμβάσεις

Στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»,η Μένη Μαλλιώρηείχε κατηγορήσειτη Ζέττα Μακρή ότι είχε παρέμβει προκειμένου ο Οργανισμός να προτιμήσει συγκεκριμένο γενόσημο βουπρενορφίνης καινα μην προχωρήσεισε διαγωνισμό